Osobní ambice koalici neohrozí, slibuje Sobotka

22.11.2013 14:54

Předseda hnutí ANO, magnát Andrej Babiš, dal jasně najevo, že jeho strana trvá na obsazení postu ministra financí. Pokud ho ANO nedostane, mohou si prý sociální demokraté hledat nového koaličního partnera. Tato ostrá slova se snaží „obrousit“ pravděpodobný premiér Sobotka. Na osobních přáních vláda podle něj neztroskotá. Informuje o tom server iDnes.cz.

Osobní ambice koalici neohrozí, slibuje Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch a Bohuslav Sobotka

"Jeho vyjádření vnímám tak, že hnutí ANO velmi stojí o finance. Na personálních ambicích rozhodně vláda neztroskotá," míní Sobotka. ČSSD ale už dříve dala najevo, že by sama ráda obsadila posty ministrů financí či vnitra. Jde o silové resorty a předseda strany Sobotka možná nechce kráčet stejnou cestou, jakou šel v roce 2010 Petr Nečas (ODS), který tzv. silové resorty přenechal koaličním partnerům.

Pokud už by ČSSD svolila k tomu, aby ANO obsadilo post ministra financí, objevuje se další problém. Babiš je podezřelý ze spolupráce s komunistickou Státní bezpečností. Kauza je momentálně řešena před slovenským soudem. Prezident Miloš Zeman už dal najevo, že ministrem nejmenuje někoho, kdo nevlastní negativní lustrační osvědčení. ANO tak může na post ministra financí prosadit nestraníka, který je blízký uskupení. Do toho ale znovu vstupuje Sobotka a tvrdí, že nestraníci v jeho vládě vůbec nemusí být. "Zatím zastávám názor, že není nutné, aby ve vládě byly pozice bez portfeje," uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…