Ostrý spor na olympiádě. Izraelská výprava narazila na zemi, se kterou se opravdu nemá ráda

07.08.2016 13:13

Na letní olympiádě v Riu řeší první větší mezinárodní skandál. Postaral se o něj šéf libanonské delegace Saleem a-Haj Nacoula, který odmítal pustit izraelské sportovce do autobusu před cestou na zahájení her na stadionu Maracaná. Nacoula dokonce Izraelce obvinil, že se mohli pokusit na autobus útočit. Sportovci Izraele viděli celý incident poněkud jinak.

Ostrý spor na olympiádě. Izraelská výprava narazila na zemi, se kterou se opravdu nemá ráda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Izraele

Sportovci z celého světa teď vzhlížejí k olympijské slávě v Riu de Janeiru. Jde o ukázku soužití občanů mnoha národností v míru na sportovištích i v olympijské vesnici. I toto mírové soužití s sebou však nese problémy a křivdy, které podle všeho neotupí ani ušlechtilé olympijské ideály. Ukázal to spor mezi Izraelci a Libanonci, kteří spolu ve dvacátém století nejednou válčili.

Mohli jste jet jiným autobusem...

Když se sportovci měli vydat z olympijské vesnice na zahajovací ceremoniál na stadionu Maracaná, došlo k ostrému sporu. Izraelská skupina sportovců se totiž pokusila nastoupit k Libanoncům. Saleem a-Haj Nacoula nechápal, proč tak činí, když měli na výběr tolik jiných autobusů, které si mohli sportovci židovského státu vybrat – a jal se autobus Libanonců bránit tak říkajíc vlastním tělem.

„Řekl jsem řidiči, ať zavře dveře, ale trenér, který s nimi byl, tomu zabránil. Musel jsem tak stát ve dveřích a blokovat jim vchod, protože jsem věděl, že se tudy snaží útočit. Někteří z nich si řekli o malér,“ řekl Nacoula. Poukázal také na to, že Izraelci měli vlastní autobus. „Proč se snažili dostat do našeho autobusu, když mají svůj?“ dotázal se řečnicky Nacoula.

O incidentu informoval deník Times of Israel. Pro české čtenáře zprávu převzal server Echo24.cz.

... ne, vy jste mohli jet jiným autobusem

izraelský trenér Udi Gal popsal celou situaci značně odlišně. Organizátoři prý Izraelcům řekli, že by měli na zahajovací ceremoniál odjet společně s Libanonci, protože v dalších více než 250 autobusech pojedou sportovci jiných států. Izraelci se proto vydali k autobusu a řidič proti jejich nástupu nic nenamítal, jenže šéf libanonské delegace to viděl jinak.

„Trval jsem na tom, že do autobusu nastoupí i ostatní. V případě, že by Libanonci s námi nechtěli cestovat, mohli odejít,“ napsal Gal na Facebook. „Řidič nám otevřel dveře, ale vedoucí libanonské delegace se postavil do dveří a nechtěl další pustit. Organizátoři nechtěli, aby došlo k mezinárodnímu a fyzickému incidentu, tak nás poslali do jiného autobusu,“ doplnil izraelský trenér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…