Palestina zažaluje Velkou Británii. Může prý za existenci Izraele a vše, co napáchal

27.07.2016 20:59

Palestinský prezident Mahmoud Abbas se rozhodl zažalovat Velkou Británii za to, že podporuje izraelskou agresi vůči jeho zemi. Vše začalo již roku 1917, kdy britská vláda položila Balfourovou deklarací základy Izraele. Informuje The Independent.

Palestina zažaluje Velkou Británii. Může prý za existenci Izraele a vše, co napáchal
Foto: Archiv
Popisek: Palestina

Abbas se rozhodl žalovat britskou vládu za příkoří, které svým konáním způsobila palestinskému lidu. Jeho prohlášení přečetl ministr zahraničí Riyad al-Maliki na setkání Ligy arabských států v Mauritánii.

V něm Abbas žádá podporu ze strany ostatních států, ve snaze započít soudní proces kvůli Balfourově deklaraci z roku 1917 a vytvoření Izraele v roce 1948. Británie podle něj podporuje „izraelské zločiny“ vůči Palestině a je spoluzodpovědná za současnou situaci.

„Uběhlo takřka století od sepsání Balfourovy deklarace v roce 1917,“ napsal Abbas ve svém prohlášení. „A na základě těchto prokletých slibů byly stovky tisíc Židů z Evropy a jinde ze světa přesunuty do Palestiny, na úkor palestinského lidu, jejichž rodiče a prarodiče na tomto území žili tisíce let.“

Žaloba prý podle al-Malikiho poputuje rovnou k mezinárodnímu soudu, více detailů však o palestinských plánech nezmínil. Sám však Balfourovu deklaraci popsal jako „osudný slib těch, kteří nevlastní těm, kteří si nezaslouží“.

Celý text zde

Podle dopisu samotného někdejšího britského ministra zahraničí Arthura Jamese Balfoura britská vláda souhlasila s vytvořením „národního domova pro židovský lid v Palestině“. Text jeho dopisu se následně stal součástí mírové smlouvy mezi Osmanskou říší a tehdejším Britským mandátem Palestina.

Izrael vyhlásil nezávislost na Mandátu Palestina v roce 1948, čímž dosáhl významných demografických změn v regionu.

Podle izraelského ministra veřejné bezpečnosti Gilada Erdana není náhodou, že Abbas přichází se žalobou právě nyní. Je tomu skoro sto let od Balfourovy deklarace a 50 let od šestidenní války, kdy Izrael získal kontrolu nad pásmem Gazy, západního břehu řeky Jordán a nad východním Jeruzalémem.

„Palestinští vůdci nemají o mír zájem už nějakou dobu,“ řekl Erdan. „Jejich jediným cílem je delegitimizovat Izrael.“  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…