Otřesné svědectví z uprchlické marodky: Zacházejí s nimi jako se zvířaty. Zranění horší než za války

31.08.2015 11:31

Doktorka Anna Crepet se jako jedna z pracovnic charitativní organizace Lékaři bez hranic stará o běžence, kteří dorazí k italským břehům. Zranění, která v sicilském přístavě Pozzallo ošetřuje, jsou natolik strašlivá, že Crepet hovoří o tom, že se cítí, jako kdyby pracovala ve válečné zóně.

Otřesné svědectví z uprchlické marodky: Zacházejí s nimi jako se zvířaty. Zranění horší než za války
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

„Někdy mám pocit, jako kdybych pracovala ve válečné zóně, ale myslím si, že je to tu ještě horší, protože se setkáváme se zraněními, které nebyly týdny ošetřené,“ uvedla Crepet pro britský Independent, jehož překlad publikoval slovenský portál HNonline.sk. Podle ní doktoři ošetřují mnoho zlomenin způsobených bitím a také kupu střelných ran. „Nacházíme kulky ve svalech a pod kůží,“ popisuje Crepet otřesný stav běženců přicházejících do Evropy.

Názorným příkladem dle ní může být případ muže, který přišel na Sicílii s dírou ve stehně od kulky, která prošla skrz a zastavila se ve druhé noze. Doktorka dále uvedla, že takřka všechny ženy jsou během cesty znásilňované a na starý kontinent tak často přicházejí v pokročilém stadiu těhotenství. „O hrůzách, které prožily, moc nehovoří, ale my na jejich tělech často objevujeme jizvy a rány po znásilnění,“ říká Crepet.

Některé z příběhů, které vyslechla od běženců, přirovnává doktorka k mučení. Uprchlíci prý kupříkladu hovoří o hromadném znásilňování únosci v Libyi před zraky svých bližních. „Setkali jsme se s třináctiletými, které znásilnili. Muži anebo ženy, to je jedno,“ vysvětluje Crepet. Lidé z charitativní organizace také dle ní často slyší od běženců, jak je gangy v Libyi unesly, zmlátily a okradly. „V Libyi s běženci nezacházejí jako s lidskými bytostmi, ale jako se zvířaty,“ má jasno dobrovolnice.

Celý článek ve slovenštině ZDE

O tom, že běženci to na své cestě do Evropy nemají lehké, svědčí i příběh Ismaila ze Somálska. Ten pro britský Independent popsal, jak cestoval přes poušť se ženami, které znásilňovali pašeráci. „Jedna ze znásilněných žen byla v sedmém měsíci těhotenství. Když se vrátila zpět ke skupině, pokusila se uškrtit šátkem, ale naštěstí jsme ji zastavili,“ vyprávěl Ismail. Když dorazil do Libye, unesli ho společně s dalšími běženci muži v uniformách a řekli mu, že ho nepustí, dokud jim nezaplatí 300 dolarů. „Nemohli jsme spolu mluvit, byli jsme neustále bez jakékoliv příčiny biti,“ popsal Ismail svou zkušenost. Únosci ho propustili po měsíci, když jeho matka zaplatila požadované výkupné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…