Pacifisté najednou fandí armádě. Slovní řež o vojenský újezd ve sněmovně

05.03.2014 14:37

Poslanci branného výboru sněmovny se přeli o zrušení vojenského újezdu v Brdech. Zatímco členové vládního hnutí ANO nebo opoziční ODS jsou pro zrušení výcvikového prostoru, například někteří sociální demokraté jsou proti. Výbor dnes bod projednával pouze pro informaci o postojích nového ministra obrany Martina Stropnického (ANO). Sněmovně doporučil, aby se návrhem Ministerstva obrany zabývala na březnové schůzi.

Pacifisté najednou fandí armádě. Slovní řež o vojenský újezd ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání sněmovny

Stropnický na úvod projednávání zopakoval svůj názor, že by se újezd měl zrušit. Podle něj je přežitkem, aby armáda měla rozsáhlé újezdy, jejichž podstatnou část nevyužívá. „Žádné řešení samozřejmě není dokonalé. Samozřejmě i řešení, které Ministerstvo obrany nabízí a navrhuje, může vzbudit nějaké pochybnosti a dotazy," řekl na schůzi výboru pro obranu Stropnický. Zákon připravilo vedení Ministerstva obrany ještě v éře vlády premiéra Petra Nečase (ODS), nový ministr se chtěl s návrhem nejprve seznámit, než ho předloží k projednání sněmovně.

V Brdech se neubytujete, ani nenajíte

Podle poslance KDU-ČSL Ivana Gabala je zákon důkladně připravený a předjednaný. Nechápe prý proto, proč se někteří členové ČSSD stavějí proti rušení újezdu v Brdech a omezení rozlohy dalších prostorů. Politici by podle něj měli brát ohled i na obyvatele výcvikových prostorů, kteří nemají stejná práva například k samosprávnému řízení svých obcí. „Je dost neudržitelné morálně dělat dva tisíce lidí rukojmími politických sporů o budoucnost vojenského újezdu Brdy," řekl Gabal.

Sociálně demokratický poslanec výboru Antonín Seďa ale podotkl, že v návrhu zákona nebyla vypořádána řada připomínek. Obává se například, že armáda zrušením újezdu přijde o možnost pronajímat prostor k výcviku spojeneckých vojsk, z čehož má nemalé finanční přísuny. „Největší zájem zahraničních armád je o Boletice a Hradiště," namítl náčelník generálního štábu Petr Pavel. Zahraničním vojákům podle něj nevyhovuje, že Brdy nemají žádnou ubytovací ani stravovací infrastrukturu.

„Z pacifistů, kteří byli proti výstavbě amerického radaru na českém území, jsou najednou fandové české armády, kteří chtějí, aby armáda měla nadále újezd, který již nepotřebuje," řekla na adresu ČSSD poslankyně opoziční ODS Jana Černochová. Podle ní je rozhodnutí Ministerstva obrany zrušit výcvikový prostor v Brdech správné.

Podle středočeského hejtmana Josefa Řiháka (ČSSD) není rušení vojenského prostoru nejlepší řešení. Chce proto navrhnout poslancům sociální demokracie, aby pozměňovacím návrhem Brdy ze zákona vyčlenili. Podle Řiháka není oblast připravena na to, aby se hned otevřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…