Pád předlistopadového režimu odstartoval před 25 lety zásah policie proti studentům

16.11.2014 10:18

Shromáždění, naplánované na pátek 17. listopadu 1989 k uctění památky studentů pronásledovaných a zavražděných v roce 1939, stálo u počátku pádu komunistického režimu v tehdejším Československu. Po oficiální části, která se odehrála na Albertově a Vyšehradě, totiž zamířila velká část účastníků do centra města. Tam ale na demonstranty, kteří zhusta provolávali protivládní hesla, čekaly připraveny policejní jednotky, které nakonec na Národní třídě tvrdě zasáhly.

Pád předlistopadového režimu odstartoval před 25 lety zásah policie proti studentům
Foto: red
Popisek: Dokumenty z předlistopadu 1989, Ilustrační foto

Listopadová demonstrace nebyla prvním protirežimním vystoupením a ani policejní zásah nebyl novinkou, události na Národní třídě se přesto staly rozbuškou, jež vedla k rychlému pádu režimu. Již během víkendu se jako hlavní opoziční síla ustavilo Občanské fórum, díky uvolnění dozoru nad médii se pak o událostech v Praze dozvěděli lidé po celé zemi. Po pouhém týdnu se konaly dvě statisícové demonstrace na Letné a v pondělí 27. listopadu pak protesty vyvrcholily generální stávkou.

Dva dny poté zrušilo Federální shromáždění ústavní články o vedoucí úloze KSČ ve společnosti a o marxismu-leninismu jako státní ideologii. Během prosince se pak dvakrát změnila federální vláda - nejprve si v ní zachovala většinu komunistická strana, po desetitisícových demonstracích pak byl 10. prosince jmenován kabinet s převahou nekomunistů. Symbolickým vyvrcholením změn bylo 29. prosince 1989 zvolení Václava Havla, který ještě o osm měsíců předtím seděl ve vězení, prezidentem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…