Pamatujete na ministryni Marksovou? Uprchlíkům se má pomoci jako prvním. A je logické je posílat z Prahy do krajů

24.05.2022 19:42

Bývalá ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) tvrdí, že pomoc ukrajinským uprchlíkům nijak nesouvisí s tím, co dělá vláda pro občany. Někteří politici podle ní zbytečně rozdmýchávají mezi lidmi nenávist a uprchlickou krizi zneužívají pro vnitropolitický boj.

Pamatujete na ministryni Marksovou? Uprchlíkům se má pomoci jako prvním. A je logické je posílat z Prahy do krajů
Foto: Vít Hassan
Popisek: Michaela Marksová v Lidovém domě

Ve veřejném prostoru se v poslední době objevuje stále více názorů, že česká vláda pomáhá ukrajinským uprchlíkům na úkor vlastních občanů. Nejvíce lidem vadí zejména jednorázová dávka pět tisíc korun pro každého, kdo přišel z válkou zničené Ukrajiny.

„Čelili jsme situaci, že uprchlíci přišli doslova s jednou igelitkou a oblečením. Priorita je pomoci jim jako prvním,“ uvedla Marksová ve vysílání CNN Prima NEWS. Pomoc Ukrajincům podle ní nijak nesouvisí s tím, co stát dělá pro občany.

„To by mělo běžet dávno. Samozřejmě to, že to tak dlouhodobě není, je už jiná otázka,“ chápe kritiku směrem k vládě Marksová. Vadí jí ale, že se nespokojenost začala obracet proti samotným Ukrajincům, což je prý i výsledkem chování některých politiků. „Začali rozdmýchávat mezi lidmi nenávist a využívat téma k vnitropolitickým bojům,“ vadí Marksové.

Vláda podle exministryně ne příliš dobře zvládá zejména přerozdělování uprchlíků, kteří se ve velké míře koncentrují v hlavním městě. Rázně proti tomu vystupuje pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který na vládu naléhá, aby uprchlíky přerozdělovala do jiných krajů. Navrhuje například, aby uprchlík mohl dostat dávku pomoci jen v oblasti, kde jsou volné kapacity.

„Pokud je Praha už přecpaná a kapacity nestačí, je logické rozdělovat uprchlíky do dalších krajů. Je to logické i s ohledem na práci, továrny určitě uvítají další zaměstnance,“ souhlasí Marksová. Nefunkčnost systému pomoci uprchlíkům je podle ní dána zejména kvůli složité komunikaci mezi politiky. „Vstupuje do toho rivalita, politici se snaží získat body před volbami místo toho, aby hledali společné řešení,“ mrzí exministryni.

Vízum dostalo v České republice zatím přes 350 tisíc ukrajinských uprchlíků, z toho více než 80 tisíc lidí je hlášeno v Praze. Skutečný počet uprchlíků je ale podle všeho nižší, protože část lidí už ze země odcestovala. Ministerstvo vnitra však o tom nemá přesný přehled, podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je nyní v Česku zhruba 200 tisíc uprchlíků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …