Pane Babiši, my nemáme tolik peněz, kolik si myslíte, píší zelení aktivisté

07.01.2014 10:02

Ekologicky zaměřené sdružení Zelený kruh se ohradilo vůči údajně nepravdivému tvrzení šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Ten na brífinku po podpisu koaliční smlouvy odmítl obavy ekologů z nominace Richarda Brabce (ANO) na post ministra životního prostřední mimo jiné slovy, že "300 milionů, které se dostávají mezi tyto organizace ročně, nejsou ohroženy".

Pane Babiši, my nemáme tolik peněz, kolik si myslíte, píší zelení aktivisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Zelený kruh, sdružení čítající 28 českých nevládních a neziskových ekologických organizací, tvrdí, že výrok šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, kterým se na pondělním brífinku po podpisu koaliční smlouvy snažil rozptýlit obavy z nominace Richarda Brabce na post ministra životního prostředí, byl nepravdivý.

"Ministerstvo životního prostředí vypisuje ze všech rezortů vůbec nejmenší granty pro neziskové organizace. Před příchodem ministra Drobila soutěžily projekty ekologických organizací o 23 milionů Kč, pro srovnání ve stejném roce Ministerstvo kultury rozdělilo kulturním neziskovkám 180 milionů, školství dokonce 3 miliardy korun. Vloni pak granty pro všechny ekologické neziskovky činily pouhých pět milionů korun," uvádí na pravou míru Júlia Sokolovičová, ředitelka asociace ekologických organizací Zelený kruh.

Tohle není dobrý začátek

"Docela by nás zajímalo, odkud pan Babiš vzal svůj údaj o 300 milionech ročně - my čerpáme z oficiálních údajů MŽP a Úřadu vlády - a zda má třeba v úmyslu jej učinit realitou?" ptá se Sokolovičová.

Celé vyjádření Zeleného kruhu čtěte ZDE.

Závěrem vyjádření ředitelka Zeleného kruhu zdůrazňuje, že výhrady veřejnosti k nominaci Richarda Brabce, který aktivistům v žaludku leží především pro své angažmá v chemickém průmyslu, jsou věcné. Babiš má prý navíc mylné informace o resortu životního prostředí. "Ani jedno není dobrý začátek pro práci ve vládě," uzavírá Sokolovičová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…