Pane premiére, tady je hodnocení vaší vlády

04.02.2015 18:20

Rok po jmenování vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) hodnotili lidé její program převážně kladně. Podle lednového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) je veřejnost celkem spokojena i s osobou premiéra a s činností kabinetu. Nespokojenost naopak mírně převážila v případě personálního složení vládního týmu. Oproti průzkumu z loňského května si pak kabinet u veřejnosti mírně polepšil, konstatovalo CVVM ve výsledcích průzkumu, které dnes zveřejnilo.

Pane premiére, tady je hodnocení vaší vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka příjímá gratulace

"Vláda Bohuslava Sobotky si u české veřejnosti stojí relativně dobře, když historicky ve všech ohledech lépe hodnocenou vládou byla jen nestranická překlenovací vláda Jana Fischera," uvedlo centrum. S programem kabinetu bylo v lednu spokojeno 52 procent dotázaných, nespokojenost vyjádřila čtvrtina. Ve stejném průzkumu na jaře loňského roku se k programu vyjádřilo kladně 53 procent respondentů, záporně pak necelá třetina. O šest procent vzrostl podíl lidí, kteří se k otázce nedokázali vyjádřit.

Činnost vlády vyhovuje 49 procentům lidí

Více než polovina lidí vnímá pozitivně také osobu předsedy vlády. Se Sobotkou je spokojeno 51 procent veřejnosti, nespokojených jsou necelé dvě pětiny. Premiér si oproti loňskému květnu polepšil, při minulém průzkumu ho kladně hodnotilo 48 procent dotázaných.

Činnost vlády vyhovuje 49 procentům lidí, v minulém průzkumu to bylo 46 procent. Také u tohoto kritéria reagovaly záporně necelé dvě pětiny respondentů. Zhruba stejně je lidí, kteří pozitivně a negativně vnímají komunikaci vlády s veřejností.

  • Kompletní zprávu najdete ZDE

"Relativně nejhůře hodnoceným aspektem se ukázalo být personální složení vlády, což je jediná položka, u níž byl zaznamenán nevelký převis nespokojenosti," uvedlo CVVM. Výhrady k členům kabinetu má 46 procent lidí, spokojených je 41 procent. I zde však nespokojených lidí oproti loňsku ubylo.

Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Bohuslava Sobotky 29. ledna loňského roku. Sedmnáctičlenná koaliční vláda je složená z osmi ministrů za ČSSD, šesti za hnutí ANO a tří za KDU-ČSL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…