Paní Válková je silný chaot, určitě udělá i další "boty", zaznělo na ČT

17.06.2014 23:10

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) dostala šanci obhájit svůj krok v podobě odvolání náměstka Šterna, kterým řešila další krizi ve svém úřadě a za který byla dnes od sociálních demokratů kritizována. Svůj postoj k situaci vysvětlovala v pořadu Události, komentáře na ČT24. Diskutovat přišli i zástupci hnutí ANO a ČSSD.

Paní Válková je silný chaot, určitě udělá i další "boty", zaznělo na ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Předseda vlády Bohuslav Sobotka dnes oznámil, že sociálně demokratický pohár trpělivosti s ministryní přetekl a pokud se objeví další skandál, bude požadovat, aby Válková rezignovala. Ministryně premiérovu kritiku odmítá, a kdyby se objevil podobný skandál, nerezignovala by. „Pokud bych v tom byla jako teď nezaviněně, řekla bych, že to nevidím na demisi,“ oznámila.  

Nechápe ale jednání svého náměstka. „Nevím, jestli je normální, když jde náměstek na policii a podá na mě žalobu. Přitom to je můj bývalý student a zná mě. Buď mě chce poškodit, nebo reaguje zbrkle. Je tam trošku pocit uražené ješitnosti,“ přemítá.

Šterna podle svých slov odvolala kvůli podané žalobě a náměstkovo zveřejnění celé kauzy do Lidových novin. „Mohli jsme komunikovat a dohodnout se na postupu.  Pro mě je to podraz,“ povzdechla si.

Konzultaci s ČSSD, která Šterna na post náměstka nominovala, prý nebyla třeba. „Každý v průběhu událostí věděl, že Šterna odvolám. Nebyla jsem vázána ničím, proč bych to nemohla udělat dneska,“ vysvětlovala.

„Stojím v čele rezortu a nesu za něho odpovědnost. Musím být proto důrazná, a pokud je třeba nějaký krok udělat, tak ho udělám. Necítím, že bych pochybila,“ uzavřela.

Chvojka: "Na ministerstvu se nemaká, pouze se hádá"

Do studia České televize přišli o dění na ministerstvu debatovat i předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek a místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

Poslanecký klub hnutí ANO se za svoji ministryni dnes postavil a podle jeho předsedy Válková svůj úřad zvládá. Odmítl i obvinění, které dnes vznesl sociální demokracie o tom, že Válková odvoláním Šterna porušila koaliční smlouvu. Podle Faltýnka je to naopak. „V koaliční smlouvě o náměstních není ani slovo. Koaliční smlouvu porušil naopak Štern. Místo, aby s Válkovou jednal, podal na ní trestní oznámení,“ rýpl si do bývalého náměstka. Přesto podle Faltýnka měla ministryně Šternovo odvolání s ČSSD, která ho nominovala, konzultovat.

Podle Chvojky Válková řízení úřadu nezvládá. „Za 4 měsíce toho moc nepředvedla. Nebyl předložen jediný zákon. Na ministerstvu se nemaká, pouze se hádá,“ uvedl svůj pohled na věc. „Vážím si jí jako profesorky trestního práva, ale dobrá profesorka nemusí být nutně dobrou manažerkou,“ myslí si. Jméno náhradníka zatím sociální demokraté nemají. „Měla by to být respektovaná osobnost,“ soudí Chvojka.

Zlámalová: "Válková je silný chaot"

Podle komentátorky zpravodajského serveru Echo24 Lenky Zlámalové můžeme očekávat od ministryně další „botu“.  Ministryně má podle ní nutkavou potřebu do všeho zasahovat. „Ministr má mít přehled o tom, co se děje na ministerstvu. Ale bohužel ona chce mít přehled i o tom, kde na to nemá nárok,“ vysvětluje. „Nemyslím si, že Válková je dobrá ministryně. Je silný chaot, který by neměl řídit ministerstvo. Svoje kroky navíc neumí dostatečně vysvětlit,“ dodala Zlámalová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…