Parkanová odmítá, že by klamala. Externí posudek podle ní nebyl třeba

14.06.2012 18:45

Bývalá ministryně obrany a místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová (TOP 09) zásadně odmítla, že by při jednání vlády o nákupu armádních letounů CASA uvedla kohokoli v omyl. Protože nezadala znalecký posudek na cenu letounů, připravila podle detektivů stát o 658 milionů korun. Podle Parkanové však povinnost zadat v takovém případě externí znalecký posudek nevyplývá z žádného právního předpisu.

Parkanová odmítá, že by klamala. Externí posudek podle ní nebyl třeba
Foto: top09.cz
Popisek: Vlasta Parkanová

Server Lidovky.cz dnes napsal, že podle policie Parkanová uvedla tehdejší vládu v omyl tvrzením, že posudek na koupi letounů CASA udělá ministerstvo financí. Ministerstvo jí ale už předtím napsalo, že k tomu nemá oprávnění a posudek musí připravit ministerstvo obrany.

Bývalá ministryně podle svých slov zatím nezná detaily policejní žádosti o její vydání a neví, co přesně kriminalisté tvrdí. Nemá ani materiál, který předkládala vládě. "V každém případě však odmítám, že bych v něm uváděla kohokoli v omyl," uvedla. Ministerstvo financí prý skutečně o posudek požádala. Až po jednání kabinetu se dozvěděla, že jí úřad nevyhoví. Zdůraznila však, že ministerstvo nemělo žádnou povinnost o znalecké posouzení žádat.

Sledujeme kauzu kolem nákupu letounů CASA

"Musím však znovu zopakovat, že povinnost zadání externího posouzení ceny nevyplývá z žádného právního předpisu a náš postup byl pouze snahou cenu si prověřit nad rámec platných předpisů," napsala Parkanová. Dodala, že se proto k výzvám k jejímu odstoupení nebude vyjadřovat.

Bývalá ministryně je podezřelá ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle dostupných informací je druhým obviněným v případu bývalý šéf resortní sekce vyzbrojování Jiří Staněk. Za Parkanovou se postavil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Žádost o její vydání označil za policejní zvůli. Podle vedení ČSSD by Parkanová měla rezignovat na funkci místopředsedkyně sněmovny, a pokud by kauza došla až k soudu, i na poslanecký mandát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…