Parlament projedná smlouvu s Botswanou proti dvojímu zdanění

29.12.2019 12:57

Vláda předložila Sněmovně a Senátu smlouvu s Botswanou o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovým únikům na daních z příjmů. Mezi oběma zeměmi dosud taková smlouva neexistuje. Zástupci obou zemí ji podepsali letos v říjnu v jihoafrické Pretorii.

Parlament projedná smlouvu s Botswanou proti dvojímu zdanění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády

Smlouva byla připravená obdobně jako jiné smlouvy podle vzorů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj a OSN. Odráží i vnitrostátní daňové úpravy obou zemí.

Smlouva kromě jiného zajišťuje rovné soutěžní podmínky pro organizace a občany obou smluvních států tím, že upravuje zásadu rovného nakládání. Příjmy z nemovitostí se budou zdaňovat v tom státě, kde se nemovitost nachází. Příjmy právnických a fyzických osob jednoho smluvního státu budou moci podléhat zdanění zásadně v tom státě, kde mají tito poplatníci své daňové sídlo.

Vláda uvádí, že uzavření a provádění smlouvy nebude mít přímý dopad na státní rozpočet. Celkový přínos smlouvy se bude odvíjet podle rozvoje hospodářské spolupráce.

Podle serveru BusinessInfo.cz představoval český vývoz do africké země v roce 2017 téměř deset milionů dolarů, tedy víc než 220 milionů korun. Do Česka zamířilo zboží asi za 700.000 dolarů. Z Botswany se nejvíc dováží hovězí maso, kufry nebo mazací přípravky. Do Botswany se naopak vyvážejí turbíny na vodní páru, ventily, kohouty nebo elektrotechnické vybavení. „Vzhledem ke značné vzdálenosti botswanského trhu od ČR a relativní neznalosti jeho specifik nejsou zatím české firmy dostatečně připravené na vyšší formy hospodářské spolupráce v Botswaně,“ uvádí server, jehož provozovatelem je agentura na podporu obchodu a exportu CzechTrade.

Od roku 1966, kdy Botswana přestala být britskou kolonií, se zemi podařilo stát se jednou z nejúspěšnějších ekonomik kontinentu. Botswana je druhým největším vývozcem diamantů na světě.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …