Paroubek: Finanční strop na volební kampaně je správná cesta. Babiš už utratil miliardy

31.10.2014 14:15

Podle expremiéra a lídra LEV 21 Jiřího Paroubka je určení maximální výše výdajů na volební kampaně správná cesta. „Tradiční politické strany s omezeným přístupem k finančním zdrojům by měly urychleně podpořit plán Bohuslava Sobotky na stanovení limitu na financování volebních kampaní." Nutnost zastropování výdajů zdůvodňuje tím, že ti, kteří přicházejí do politiky ze světa velkých peněz, mají oproti parlamentním politickým stranám jiné a podstatně větší možnosti financování. Vysvětluje to v tiskové zprávě, kterou mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

Paroubek: Finanční strop na volební kampaně je správná cesta. Babiš už utratil miliardy
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Podle Jiřího Paroubka je omezení výdajů na předvolební kampaně v zájmu tradičních politických stran. Ty podle něj mají omezený přístup k finančním prostředkům a nemohou tak soutěžit se subjekty, které přicházejí do politiky ze světa velkých peněz.

„Zastropování maximálních výdajů na volební kampaně je nepochybně cesta správným směrem, protože ti, kteří přicházejí do politiky ze světa velkých peněz, mají oproti parlamentním politickým stranám (a nemluvím už vůbec o těch neparlamentních) jiné a podstatně větší možnosti financování. Tak se pak pochopitelně může stát, a již se to děje, že volby bude vyhrávat pouze dobrý marketing, bez toho, aby vítězná strana občanům cokoli konkrétního nabídla v programu,“ varuje šéf LEV 21.

Babiš mohl do voleb vložit miliony korun

„Takto také A. Babiš za dobu trvající jen o něco více než rok investoval do svého politického angažmá několik miliard korun. Nakoupil klíčová česká média, zajistil si analytickou a poradenskou základnu v osobách a firmách (lidi z bývalého nejbližšího okruhu britského premiéra T. Blaira, americkou firmu Penn Schoen & Berland – s účastí A. Brauna). Řádově stovky milionů korun pak vložil do vedení tří volebních kampaní během jednoho roku,“ píše Paroubek.

Zároveň už mluví o prezidentských volbách, kde se prý mohou spojit peníze Andreje Babiše a senátora Hlavatého. „Také potenciální kandidát na prezidenta za hnutí ANO J. Hlavatý, šéf královédvorské Juty, má na rozdíl od kandidátů z politického sektoru neomezené kombinované finanční zdroje své a zdroje A. Babiše,“ uvádí politik.

Důležité podle Paroubka budou hodnotící mechanismy a také sankce za neplnění. „Jak třeba zajistit, aby hnutí ANO (resp. A. Babiš) v MF Dnes neposkytovalo samo sobě slevy na inzerci?“ ptá se Paroubek a zároveň tak upozorňuje na možnou nestejnou výchozí pozici kandidátů a také na případný konflikt zájmů.

  • Kompletní prohlášení Jiřího Paroubka ČTĚTE ZDE

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

22:00 Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem v pořadu Interview ČT24, kde vyzdvihoval svou vládu jako pevnou.…