Patříme do speciálního izraelského klubu. Dostalo se nám důvěry

22.05.2016 21:03

Izrael nesdílí informace o kybernetických hrozbách jen tak s někým, řekl dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu poté, co se k tomu jeho země zavázala v memorandu uzavřeném s ČR. Je třeba důvěra ze solidního a pevného vztahu, řekl na adresu Česka. Dokument byl podepsán při dnešních mezivládních konzultacích vlád obou zemí v Jeruzalémě. Zprávu přinesla ČTK.

Patříme do speciálního izraelského klubu. Dostalo se nám důvěry
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

„Výběr se musí provádět velice pečlivě, takové dohody neuzavíráme jen tak s každým. Je potřeba určitá důvěra ze solidního a pevného vztahu, který nemáme jen tak s každým,“ řekl Netanjahu na tiskové konferenci na dotaz ČTK. Je přesvědčen, že technologické znalosti na obou stranách mohou pomoci oběma zemím.

Debaty na téma kybernetické bezpečnosti se podle Netanjahua příliš nevedou. „Kyberbezpečnost je něco nového a roste to obrovským tempem. Všechno je digitální, a bude to proto zranitelné. Může se to dotknout všeho – aut, bankovních účtů, letadel, elektřiny, vašeho domu, lékařských záznamů,“ řekl Netanjahu. Výzva je proto obrovská, míní.

Ne pro všechny země je to prioritní, posteskl si Sobotka

Zároveň ale v oblasti vidí obrovské příležitosti pro firmy, které jsou na špici. „Je to neuvěřitelná obchodní příležitost, je zvláštní, že země se v tom příliš nespojují. My to právě teď děláme, máme spolu s ČR velké výzvy a příležitosti,“ uvedl.

Dokument o navázání spolupráce, sdílení informací o své činnosti a kybernetických bezpečnostních hrozbách, organizování školení a výměny pro své pracovníky uzavřel s izraelskou stranou ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Dušan Navrátil s izraelským Národním úřadem pro kybernetickou bezpečnost.

Český premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že by byl rád, kdyby se vytvořila skupina zemí, která chápe kybernetickou bezpečnost jako prioritní. „Povedeme diplomatická jednání a chceme na tom velmi intenzivně spolupracovat s Izraelem, abychom takové zájmové uskupení států zorganizovali,“ řekl.

Ne pro všechny země je však otázka prioritní, míní Sobotka. „My se snažíme spolupracovat se státy, které to jako důležitou oblast vidí, mají tady úspěch a výsledky. Izrael mezi takové státy patří, je přirozené, že tady hledáme spolupráci,“ uvedl premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…