Pavel jako Babiš. Oba pánové prý mají společného více, než jsou jejich fanoušci ochotni přiznat

11.11.2019 16:44

Komentátor Luboš Kreč přirovnává možného kandidáta na prezidenta generála Petra Pavla k premiérovi Andreji Babišovi. Prý stejně jako on omlouvá svoji krátkou komunistickou minulost mladickou nerozvážností a také vyhlašuje, že „se mu do politiky nechce“. Podle Pavla se jeho protivníci mohou zaměřit na komunistickou vojenskou minulost jeho otce. Tu už pro ParlamentníListy.cz komentoval například šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl, který označil Pavlovo mlžení kolem osoby svého otce za nečestné.

Pavel jako Babiš. Oba pánové prý mají společného více, než jsou jejich fanoušci ochotni přiznat
Foto: Daniela Černá
Popisek: Generál Petr Pavel

Luboš Kreč na webu Aktuálně.cz přinesl popis besedy generála Pavla z Kladna, která se týkala vydání jeho nové knihy V první linii, ale vlastně byla první vlaštovkou v možné prezidentské kampani. Podle Kreče generál Pavel působil „bez uniformy, v džínách a tvídovém saku překvapivě civilním dojmem, měl pevný hlas a před obecenstvem neuhýbal pohledem“.

Zpočátku byla opravdu řeč o jeho nové knize a jeho vojenské kariéře, načež se debata otočila směrem k možné prezidentské kandidatuře. Pavel podle Kreče vyhlásil, že je „připravený kandidovat na prezidenta, pokud se nenajde žádný silný adept, jenž by byl zárukou demokratické kontinuity“, což mu přineslo velký potlesk v sále kladenské knihovny.

Kreč se ve svém velmi lichotivém hodnocení generála Pavla opřel do možných politických konkurentů a také do některých médií. „Už nyní na Petra Pavla útočí prokremelské weby jako Parlamentní listy, Aeronet nebo Sputnik, napadá jej Václav Klaus mladší nebo hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Kvůli vojenské a komunistické minulosti jeho i otce ho zkritizoval v rozhovoru pro Parlamentní listy i Jaroslav Plesl, šéfredaktor deníku MF Dnes z holdingu Agrofert z Babišova svěřenského fondu,“ píše Kreč.

Plesl v Parlamentních listech narážel právě na Pavlovu neschopnost řádně vysvětlit minulost svého otce. „Není schopen nám na rovinu říct, zda jeho otec, voják Československé lidové armády, podporoval či nepodporoval vstup Varšavské smlouvy do ČSSR v roce 1968. To je – vojenským slovníkem – velmi nečestné jednání,“ hodnotí Plesl, podle nějž Pavel nebude zvolen prezidentem.

„Pan generál nemá žádné znaky vůdce. To Češi nechtějí. Problém je v tom, že jako komunista sloužil v Československé lidové armádě a pevným krokem se zbraní v ruce kráčel k obraně socialistické vlasti, zatímco po pádu komunismu vložil svou loajalitu plně do služeb Severoatlantické aliance. Obávám se, že Češi na něj budou nahlížet jako na etalon oportunisty,“ opřel se Plesl do Pavla za jeho členství v KSČ.

Luboš Kreč v tom naopak vidí Pavlovu shodu s premiérem Babišem. „V tomto bodě se trochu podobá Andreji Babišovi, který své členství v komunistické straně omlouvá stejně. A ještě v jedné věci lze mezi těmito dvěma muži najít paralelu – stejně jako premiér a čtvrtý nejbohatší Čech i Petr Pavel zdůrazňuje, že se mu vlastně do politiky nechce a že pokud do ní půjde, tak jen proto, že nebude zbytí,“ přidává paralelu Kreč.

Sám Pavel k tématu své komunistické minulosti říká, že to byla mladická nerozvážnost. „Nejsem na to hrdý, byl jsem mladý a plně odchovaný komunismem. Neznal jsem lidi z disentu, navíc v armádní knihovně jsme samizdat moc neměli,“ řekl Pavel na besedě.

Poté se z pozice možného prezidentského kandidáta vyjadřoval k aktuálním politickým lídrům. „Vymezil se vůči Miloši Zemanovi, kterého kritizuje dlouhodobě, vyčinil mu za to, že jde společnosti špatným příkladem. Andrej Babiš má podle něj autoritářské sklony a klidně by zde znovu nastolil vládu jedné strany, respektive jednoho hnutí. Tomio Okamura si na vlastence jen hraje a Vojtěch Filip... je prostě soudruh,“ informuje nás o Pavlových slovech komentátor Kreč.

Když měl Pavel jmenovat politiky, kteří jsou podle něj dobří, vynesl jméno Miroslava Kalouska z TOP 09, který podle Pavla na české politické scéně „vyčnívá jak intelektuálně, tak zkušenostmi, přestože má pošramocenou image“. Z dalších stran jmenoval Pavel ještě Starosty a sám se označil především za liberálního demokrata.

Podle Kreče má Pavel všechny předpoklady k tomu, aby voliče oslovil. „To, že má škraloup v podobě členství v KSČ, už dnes pro mnoho lidí není příliš na obtíž – spíš půjde o to, jestli lze skloubit postavu obhájce občanské společnosti a liberální demokracie s aureolou rázného vojenského generála, kterého si mnozí tak nějak automaticky spojují s pevnou rukou,“ myslí si Kreč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…