Peake chválila v ČT zákon o přímé volbě. A tvrdě narazila na Wagnerovou

25.11.2012 12:27

Hosty pořadu Otázky Václava Moravce byli vicepremiérka Karolína Peake, senátorka Eliška Wagnerová a předseda odboru všeobecné správy ministerstva vnitra Václav Henych. Hovořilo se nejprve o přímé volbě prezidenta a peripetiích, které ji provázejí. Může se dokonce stát, že budeme nějakou dobu bez prezidenta, i když to Henych odmítá.

Peake chválila v ČT zákon o přímé volbě. A tvrdě narazila na Wagnerovou
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Vicepremiérka a šéfka LIDEM Karolína Peake v pořadu ČT Otázky Václava Moravce

Velkým tématem je fakt, že ministerstvo procenta chybných podpisů na arších kandidátů sečetlo. Právníci tvrdí, že by se měl udělat průměr. „Je to nepochybně jeden z možných postupů, který tady je. Netroufl bych si říci, že tento náš postup je nějaký neobvyklý,“ uvedl Henych.

Kdyby se výsledky zprůměrovaly, vrátila by se do hry třeba Jana Bobošíková. Mohlo by to nahrát odložení volby při případném soudním sporu. „Není přece možné někoho za jeho právní názor označit za brzdu voleb nebo něco jiného,“ podivil se úředník. Postupy jsou podle něj možné oba a o žádnou nelogičnost nejde.

Je to bouře ve sklenici vody, říká Peake

Ministerstvo vnitra je připraveno na obě varianty rozhodnutí Nejvyššího správního soudu a není prý třeba se bát, že by se přímá volba prezidenta zpozdila. Peake přímou volbu prosazovala, ale nechápe, proč by měla přijímat politickou odpovědnost za problémy. „Já tuto debatu považuji za bouři ve sklenici vody,“ prohlásila.

Vicepremiérka odmítla, že by zákon byl zmatečný. „Ministerstvo vnitra předkládalo vládě dvě varianty. První byla možnost kontroly všech podpisů, druhá kontrola pouze vzorku. Vládou i Poslaneckou sněmovnou prošla ta druhá, takže ministerstvo je z obliga,“ zastala se vnitra Peake.

„Nemohu souhlasit s paní místopředsedkyní vlády v tom, že zákon je napsán jasně,“ oponovala Wagnerová. Není podle ní navíc možné přijmout výklad zákona, který vede k nelogickým a podivným výsledkům. „A to se v tomto případě stalo,“ dodala. Podle senátorky by v případě ústavní stížnosti kandidáta nebylo možné pokračovat v přímé volbě tak, jak je nyní schválena.

Politická odpovědnost Peake a Kubiceho

Velkým problémem jsou podle Wagnerové šibeniční lhůty pro přepočítávání i pro případné stížnosti. „Zákon je nedotažený. Vůbec nepočítal s tím, že by mohlo dojít k ústavní stížnosti. Ten má rozhodovací lhůtu šedesát dnů, tak to už se dostáváme někam do února,“ varuje senátorka.

Henych stále trval na tom, že nutné je postupovat podle platných zákonů a je rád, že budou rozhodovat soudy. „Vznikne judikatura, podle níž budeme moci postupovat příště,“ uvedl. Podle ředitele odboru je také nutné si uvědomit, že všechny volební zákony mají dané lhůty, protože volby se vyhlašují předem.

Peake si myslí, že by odložení přímé volby nebyla žádná tragédie. „Uvažujete předčasně. Nechme celý ten proces proběhnout,“ vyhýbala se vicepremiérka odpovědi na to, zda by ona či ministr vnitra Jan Kubice měli případně vyvodit politickou odpovědnost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky pátrání po její minulosti seznám…