Bayerová: Také mi vyhrožovali. Asi vím, kdo stojí za útoky na radní za KSČM

25.11.2012 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Byla gymnaziální učitelkou matematiky a fyziky, pak zastupitelkou, poslankyní a nakonec senátorkou. V horní komoře parlamentu zastupuje Marta Bayerová KSČM na Znojemsku. Prezidenta Klause považuje za alibistu a za chyby v petičních listinách si prý mohou prezidentští kandidáti sami.

Bayerová: Také mi vyhrožovali. Asi vím, kdo stojí za útoky na radní za KSČM
Foto: senat.cz
Popisek: Senátorka za KSČM Marta Bayerová

Co dělá Marta Bayerová o půlnoci ze soboty na neděli?

Myslím, že už je to téměř tradice, že píši „Okénko“ do regionálního Znojemského týdne.

Takže žádné posezení nebo mejdan?

Nic takového, ten čas je nějaký hrozně krátký, takže pořád schází. Zdá se, že těch šedesát minut není šedesát, ale vždycky o něco méně. A to moje „Okénko“ už vychází pravidelně každé pondělí už dvanáct let. Ani jednou jsem nevynechala. Dokonce, když jsem jednou byla pryč, diktovala jsem ho synovi do mobilu.

V Senátu nyní došlo ke změnám, jak se Vám jeví?

Tak pokud jde o vedení, zůstalo zatím vše při původním složení. Teď záleží na tom, koho Senát zvolí jako čtvrtého místopředsedu. Na to jsem opravdu zvědavá. Ale jinak s původním vedením jsem vcelku spokojená. Odpovídá to výsledku voleb. Ale na toho čtvrtého místopředsedu jsem opravdu zvědavá.

Skutečnost, že prezident pustil takzvaný zákon o církevních restitucích k účinnosti, i když bez svého podpisu, vyvolala v mnoho lidech zklamání nad jeho krokem. Co o tom soudíte Vy?

Je to podle mého soudu značný projev alibismu. Dost mě to u pana prezidenta překvapuje, protože u řady věcí, například v Evropské unii, dokázal říct své, nedokáži pochopit, proč se u tohoto zákona zachoval tak, jak se zachoval. Měl k tomu přece takové výhrady, takže bych očekávala, že se zachová podle toho a bude zákon vetovat. Je to opravdu alibistické.

Z čeho máte největší obavy?

Velké obavy mám z prolomení Benešových dekretů a je spousta dalších výhrad, které mám vůči tomuto zákonu. Například způsob, jakým se budou získávat majetky zpátky, bonita půdy, a podobně. Přesto největší strach mám z toho, aby se po vracení tohoto majetku nešlo ještě dál, aby se nezačal vracet majetek sudetským Němcům, třeba i arizovaný, a ještě dalším, což by znamenalo další majetkové křivdy. Jsme sice dnes v jiné politické situaci, máme Evropskou unii a Schengenský prostor, ale opravdu bych nechtěla, aby nám zde vznikly nové německé Sudety. Jsem ze Znojma, které bylo hodně německé, takže vím, jak to bylo, z vyprávění rodičů, kteří tu také za války žili. Mám z toho opravdu strach. Nemluvíme ovšem o tom, že budeme katolické církvi a dokonce i církvím, které v předmětné době neexistovaly, vyplácet peníze, o které tato vláda připravuje ty nejslabší, důchodce, rodiny s dětmi, hendikepované a sociálně slabé, kterým tímto ještě více zhorší podmínky. Nejde jen o vydávané majetky, ale také o obrovskou částku, která má být zcela nesmyslně a bezdůvodně vyplacena.

Co říkáte vyřazení tří prezidentských kandidátů?

Víte, já si nemyslím, že těch 50 tisíc podpisů byl dobrý nápad. To, že se tam budou vyskytovat podpisy Miky-Mausů a Fantomasů, se vcelku dalo očekávat a ti kandidáti za to určitě nemohli. Je to samozřejmě hloupost těch a neserióznost lidí, kteří se tak podepsali, ale může tu být ještě jiný faktor. Jestli je správné to, co jsem jen slyšela, že někteří kandidáti platili svým „sběračům“ peníze za určité množství podpisů, možná ti kandidáti doplatili právě na to. Možná proto tam nejsou adresy a další potřebné věci. Proto bych osobně spíš důvěřovala těm kandidátům, kteří jsou podpořeni poslanci nebo senátory.

Všimla jsem si, že v poslední době se média vůbec nezmiňují o tom, že Miloš Zeman získal podporu deseti senátorů. Velmi mě to překvapilo, protože mluví neustále o jeho shromážděných podpisech, přesto, že on jako první získal podporu senátorů napříč parlamentním spektrem. Připadá mi to i velmi nefér, že se o této skutečnosti mlčí. Mluví se o stranických kandidátech, kteří nemusejí sbírat podpisy, ale to nemusel ani Miloš Zeman, který měl tu podporu zajištěnou jako první.

Myslíte, že vyřazení kandidáti, kteří se obrátí na soud, mají šanci na úspěch?

To nevím, v každém případě to může být zdržení. Navíc si neumím představit, jak by se to mohlo přezkoumávat. Jméno po jménu? To je přece nesmysl. To bychom se prezidenta nedočkali ani do smrti.

Jsou hlasy, které navrhují vrátit nepřímou volbu...

To jako, že bychom revokovali zákon, a opět by prezidenta volili senátoři a poslanci? Poslyšte, to už bychom si z lidí dělali opravdu blázny, ve smyslu známého rčení „odvolávám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil“, to přece nikdo nemůže myslet doopravdy vážně.

Zjistit pravdu u těch podpisů ale bude asi poněkud komplikované, ne?

Víte, já jsem osobně přesvědčená, že je to skutečně vina těch samotných kandidátů. Když už to nepočítali sami, tak to měli nařídit svým týmům, aby to překontrolovaly a přepočítaly. Pak by k různým Miky-Mausům a Fantomasům nemohlo dojít, stejně jako k podpisům bez adres nebo jmen. To měla být v prvé řadě jejich starost. Paní Bobošíková sice říká, že si se všemi 50 tisíci lidmi nepodala ruku, ale ty podpisy si mohla, byť prostřednictvím svého týmu zkontrolovat. Zejména tam, kde se jednoznačně jedná o hloupý vtip.

Když jsme spolu hovořily o jihočeské krajské radní Vítězslavě Baborové, říkala jste, že jste zažívala podobné tristní chvíle…

Už když jsem zahájila kandidátskou kampaň do Senátu, začaly mi chodit výhrůžné maily, abych odstoupila, než se mi něco stane, no a když jsem nejen neodstoupila, ale s neuvěřitelným rozdílem jsem šla do druhého kola, začaly anonymní výhrůžky na životě mým dětem a manželovi, dokonce je musela chránit policie. V regionálním časopisu byly uveřejňované inzeráty s mým jménem a hákovým křížem, psali o mně, že jsem alkoholička a podobné lži a hanebnosti. Přesto jsem to nevzdala, i když to bylo hodně zlé. Byli ale lidé, kteří stáli při mně a pomáhali mi tyto věci překonat.

Už proto vím, jak je pro Víťu Baborovou hrozné, to, co prožívá. Navíc nevěřím, že to je jen záležitost studentů, kteří na rozdíl od jejích žáků ji ani neznají. Možná nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že se možná někdo hodně bojí, aby ve své funkci nepřišla na nějaké nepravosti a špinavosti, které by po jejím nástupu vyplavaly na světlo. Ve svém případě jsem nakonec zjistila, kteří lidé to byli. Věřím, že u paní Baborové to bude stejné.

Kdybyste měla vyslovit nějaké „nej“ přání. Co byste si přála?

Moc bych si přála, aby lidé ve větší míře dostali konečně ten zdravý selský rozum. Aby si uvědomili, že tu žijeme v jedné zemi, která na tom není dnes ekonomicky dobře. Že je třeba, abychom se nenechali rozeštvat, ale abychom se chovali jeden k druhému s větším pochopením a slušností, ale abychom si nenechávali všechno líbit. Abychom nebyli ochotni za peníze udělat úplně všechno a cokoliv, ale abychom se snažili dělat něco společně pro tuhle zem. Jsem hodně smutná z toho, že jsme v podstatě přišli takřka o všechno, co jsme měli. Jen stále věřím, že lidi, kteří tu žijí, si nakonec dají dvě a dvě dohromady a začnou jednat společně. Vytvářet hodnoty, pracovní místa pro lidi, důstojné podmínky pro lidi staré a nové příležitosti pro lidi mladé. To bych si moc přála a udělám pro to také všechno.

A v osobní rovině?

Abychom se ve zdraví dožili důchodu (smích).

  • Další exkluzivní Půlnoční rozhovory ČTĚTE ZDE


RNDr. Marta Bayerová

  • BPP
  • Angažuji se i v občanské iniciativě Alternativa zdola
  • mimo zastupitelskou funkci

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

4:44 To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

Ukrajinci před dvěma lety uvěřili Západu a odhodili možnost brzké mírové dohody, která by ukončila v…