Pekarová prý naštvala místopředsedy z koalice. Nepozvala je na Zelenského

13.07.2023 22:48

POLITICKÝ MONITORING Návštěva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Praze má dohru v podobě vypjaté nálady politiků uvnitř vládní koalice. Předsedkyně Sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se totiž dostala do křížku s některými vedoucími představiteli dolní komory – včetně těch vládních – jelikož žádného z nich nepozvala na setkání se Zelenským. S ukrajinským prezidentem dle svých slov chtěla být bez přítomnosti svých kolegů kvůli bezpečnostním důvodům. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) však krátce předtím své kolegy na setkání přizval.

Pekarová prý naštvala místopředsedy z koalice. Nepozvala je na Zelenského
Foto: z internetu
Popisek: dárek pro Zelenského

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil Prahu v minulém týdnu bez toho, aby o tom dopředu věděla veřejnost. Jak se však ukazuje, o setkání ukrajinského prezidenta nevěděli ani mnozí zástupci Sněmovny.

Ukrajinský prezident se v Česku sešel s premiérem Petrem Fialou (ODS) či s prezidentem Petrem Pavlem a došlo i setkání se zástupci obou komor českého Parlamentu. Zatímco však předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) možnost setkání s ukrajinským lídrem nabídl i svým kolegům z vedení horní komory a mohli se jej zúčastnit i místopředsedové a předsedové jednotlivých výborů, v případě dolní komory se setkání se Zelenským omezilo jen na setkání Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). Ta totiž na schůzku nikoho jiného nepřizvala.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil ve Valdštejnském paláci nejprve se Zelenským krátce hovořil mezi čtyřma očima, poté se však již oba přesunuli i na jednání s vedením horní parlamentní komory a diskutovali například o vstupu Ukrajiny do Evropské unie a NATO nebo o aktuální situaci na Ukrajině. Jednání s ukrajinským prezidentem se zúčastnili také první místopředseda Senátu Jiří Drahoš, místopředsedkyně Jitka Seitlová, místopředsedové Tomáš Czernin a Jiří Oberfalzer, předseda Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Jiří Růžička, místopředseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Miroslav Balatka a místopředseda Výboru pro záležitosti EU Jiří Dušek.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Následně Zelenskyj po setkání v Senátu zamířil do Sněmovny. Tam však na něj – na rozdíl od setkání se zástupci horní komory – nečekal nikdo kromě samotné předsedkyně Sněmovny Pekarové Adamové, což dle ní bylo dáno bezpečnostními nároky. „V drtivé většině případů zvu na jednání s vysokými zahraničními představiteli i kolegy z vedení Sněmovny, a to včetně zástupců opozice. Jednání s ukrajinským prezidentem bylo ale od počátku zamýšleno v nejužším formátu požadovaném ukrajinskou stranou s ohledem na mimořádná bezpečnostní opatření. Vzhledem ke skutečnosti, že na ukrajinského prezidenta byly podniknuty již tři pokusy o atentát, to je pochopitelné. Tento požadavek jsem tedy zcela respektovala,“ uvedla předsedkyně Sněmovny pro CNN Prima News.

Že se zástupci horní komory mohli se Zelenským setkat a vedení dolní komory již ne však mnohým přijde prapodivné a odlišný přístup šéfa Senátu a Pekarové Adamové značně vyhrotil náladu i uvnitř vládní koalice.

„Nikdo z nás místopředsedů nedostal pozvánku. Ani jsem to nebrala nijak ukorně, protože jsem si řekla, že jsme holt opozice a chtěli si to ututlat v rámci koalice. Docela mě tedy překvapilo, že nebyli pozváni ani koaliční místopředsedové,“ překvapilo místopředsedkyni Sněmovny Kláru Dostálovou (ANO). „Paní předsedkyně argumentuje bezpečnostní situací, ale když jsme protipól Senátu, tak to působí zvláštně,“ doplnila pro CNN Prima News.

Hnutí ANO podle prvního místopředsedy ANO Karla Havlíčka o návštěvě Zelenského oficiálně nebylo informováno, jak se ukazuje, Pekarová Adamová však podle ohlasů poslanců neinformovala nejen zástupce opozice, ale ani své koaliční kolegy.

Lidovecký místopředseda Sněmovny Jan Bartošek se netají tím, že jej chování šéfky dolní komory zaskočilo. „Musím se přiznat, že jsem z toho, jak paní předsedkyně sněmovny přistoupila k organizaci setkání s prezidentem Zelenským, velmi překvapen. Zarážející pro mne je, že místopředsedové sněmovny nejenže vůbec nebyli na tuto událost pozváni, ale ani osloveni či obeznámeni s důvody jejich vyloučení z účasti,“ nechápal ve svém vyjádření pro server E15.cz, proč setkání se zástupci Senátu proběhnout mohlo a u dolní komory zorganizováno být nemohlo.

„Doufám, že příště se budou moci všichni místopředsedové zúčastnit takových událostí bez ohledu na politickou příslušnost,“ doplnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…