Občanská sdružení vyrážejí do voleb. Chtějí vyzvat komunální matadory

02.06.2014 18:15

Zveřejnění smluv uzavřených městem a jím ovládanými akciovými společnostmi je spolu s regulací hazardu cílem pěti sdružení, která kvůli tomu chtějí kandidovat v letošních komunálních volbách. Patří mezi ně například uskupení Žít Brno, které se kvůli volbám mění na politické hnutí, podobně jako Změna pro Plzeň. Do voleb jdou také sdružení Lepší Kladno, Praha 7 sobě a Volba pro Teplice, oznámili dnes jejich zástupci.

Občanská sdružení vyrážejí do voleb. Chtějí vyzvat komunální matadory
Foto: Youtube.com
Popisek: Matěj Hollan (vlevo) a režisér Jan Látal

Jejich záměrem je zvýšit transparentnost hospodaření měst. Chtějí změnit dosavadní praxi, kdy mnohá města či obce zveřejňují nejvýš to, co jim zákon výslovně ukládá nebo se zpřístupnění údajů občanům brání. Jako zastupitelé ale zástupci těchto hnutí budou mít ze zákona právo na to, aby jim obecní úředníci poskytovali požadované informace. Cíl chtějí splnit bez ohledu na to, zda se podaří prosadit zákon o povinném zveřejňování smluv.

Sdružení spojuje také snaha o větší zapojování veřejnosti do ovlivňování rozpočtu

„Bez toho, že mají občané úplné a nezkreslené informace o tom, jak politikové nakládají s veřejnými prostředky, se nemohou ani zodpovědně rozhodovat ve volbách," uvedl Martin Marek ze Změny pro Plzeň. Matěj Hollan z Žít Brno slíbil smlouvy zveřejnit do půl roku po volbách, pokud se stane zastupitelem. Podle něj lze takto odhalit, že „město by šlo spravovat daleko efektivněji".

Jan Čižinský, který stál za úspěšným referendem proti pořízení nové radnice Prahy 7 za zhruba miliardu korun, obvinil vedení této městské části z neprůhledného zadávání veřejných zakázek a poptávkového řízení. Jako příklad uvedl pokácení jednoho stromu za 240.000 korun, které by prý jiná firma byla schopna provést za čtvrtinu sumy.

Sdružení spojuje také snaha o větší zapojování veřejnosti do ovlivňování rozpočtu, kulturní politiky nebo územního plánu. Pro kandidaturu se rozhodla také kvůli tomu, aby jim nebyla vyčítána pozice neustálých kritiků. Volba pro Teplice a Lepší Kladno se kvůli kandidatuře rozhodly pro spolupráci se spřízněnými stranami. Jen Praha 7 sobě chce kandidovat jako dosavadní uskupení, pokud pod nominační petici získá dostatek podpisů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…