Petr Hájek vysvětlil, proč se Zeman může vysmívat knížeti i novinářům

08.05.2013 9:32

Bývalý hradní vicekancléř Petr Hájek se na svém webu Protiproud.cz zabývá tím, proč média neútočí na prezidenta republiky Miloše Zemana, ačkoli za podobné výroky by si na Václavu Klausovi smlsla. Zeman podle Hájka také buduje z parlamentní republiky prezidentský systém.

Petr Hájek vysvětlil, proč se Zeman může vysmívat knížeti i novinářům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Hradě zavlála vlajka EU za účasti Zemana a Barrosa

„Šéfredaktor Zeman včera v parlamentu jmenoval svou stínovou vládu, postavil se do čela hlavního mediálního proudu a směje se novinářům. Může si to dovolit,“ zní titulek článku, který stručně shrnuje i jeho obsah.

Hájek poukazuje na to, že média Zemana tolerují a neútočí na něj, ačkoli novináři Zemana nemají upřímně rádi. (celý článek čtěte zde)

Média patřící německým eurosoudruhům neútočí

„Příčina je ve skutečnosti poměrně jednoduchá. Jednak novináři hlavního proudu – ať už si nasazují jakékoli pravicové masky – jsou v největší většině z definice levicoví. To podstatnější však je, že Miloš Zeman požívá ochrany majitelů médií, zvláště německých. Jeho oddané „federalistické evropanství“ maximálně s „komunální kritikou“ úsporných žárovek, je přesně to, co od něj němečtí soudruzi očekávali. Vyvěšení eurovlajky na Hradě a skandální podpis „eurovalu“, ač jej před volbou Miloš Zeman kritizoval a odmítal, je na úrovni někdejší slavné „omluvy“ Václava Havla sudetským Němcům. Dnes je to možná i víc. Otevřené demonstrativní kolaborantství se za naší (někdejší) západní hranicí cení a vyvažuje – i mediální ochranou,“ vysvětluje záhadu Hájek.

„Zatím z této role vypadl asi jen Václav Moravec z České televize. Ve své každotýdenní mystifikaci zvané kdovíproč Otázky se s bulvární brutalitou zeptal šéfa hradního zahraničního odboru Hynka Kmoníčka, zda si je jist, že prezident do dvou let nezahyne. Ale jinak – vzorná selanka,“ píše Hájek.

V článku se strefil i do Martina Komárka z MF Dnes. „Takový Martin Komárek, někdejší novinářský komunistický kádr, dnes hvězda MF Dnes,“ napsal o něm.

„Miloš Zeman zaplňuje mediální prostor svými neškodnými a ohranými bonmoty, které nic neznamenají, a většinovému lidu připadají moudré a trefné. Svými činy se však staví do čela hlavního evropského socialistického proudu, jenž pro své totalitní záměry potřebuje nejprve vymazat z hlav někdejších občanů vzpomínku na národní státy – včetně České republiky,“ píše dále Hájek.

Prezidentský systém v jedné z gubernií euroříše

A ve svém úterním projevu ve sněmovně Zeman podle Hájka oznámil vznik prezidentské republiky.

„Podstatné přišlo až na závěr. Nemyslím na poněkud hulvátský zesměšňující atak na pospávajícího Karla Schwarzenberga. Ten představoval pouze kulturní vložku. Jádrem „poselství“ byla promluva o potřebě změny volebního zákona a „představení“ týmu svých poradců. Samo o sobě naprostý nesmysl. K čemu taková informace poslancům je? Mají mu snad jeho poradce schvalovat? Nikoli, smysl byl jiný. Prezident představil úzkou variantu své stínové vlády. A změna volebního systému – verze téhož, který „Havlův“ Ústavní soud na popud zvěčnělého exprezidenta z poloviny zničil – prý tentokrát už projde. Můžeme mu věřit. Ústavní soud má přinejmenším stejně pevně v rukou jako Václav Havel. A přes zájmy vydavatelů také média,“ míní Hájek.

„Aby nedošlo k omylu: Nemám nic proti Zemanovým prezidentským ambicím. Je zhola jedno, bude-li mít česká gubernie v evropské Čtvrté ´federální´  říši ten či onen typ formální ´vlády´. Stejně jako nelze než ´profesionálně ocenit´ Zemanovu schopnost podřídit vše svým mocenským ambicím. Nekomplikuje si cestu žádnými ´zbytečnými´ idejemi, jde za svými zájmy přímo a bez skrupulí. V tom je čitelný a srozumitelný,“ uzavřel Hájek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…