Piráti chtějí peníze za volby použít na veřejné projekty. Zaměří se na svobodnou hudbu

30.11.2013 16:31

Česká pirátská strana chce peníze od státu, které získala díky úspěchu v říjnových sněmovních volbách, použít na projekty, které mají pomáhat veřejnosti. Příští rok na tyto účely plánuje uvolnit 800.000 korun. Shodl se na tom dnes republikový výbor strany. ČTK to řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Piráti chtějí peníze za volby použít na veřejné projekty. Zaměří se na svobodnou hudbu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expředseda České pirátské strany Ivan Bartoš

Piráti získali ve sněmovních volbách podporu 2,66 procenta hlasů, díky tomu od státu získají asi 13,2 milionu korun. Do předvolební kampaně přitom investovali jen asi 300.000 korun. Piráti si proti volbám v roce 2010 polepšili, tehdy pro ně hlasovalo 0,8 procenta lidí.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

"Oproti politickým stranám, které peníze za volby a mandáty investují do politického marketingu, my peníze použijeme tak, abychom to lidem vrátili," řekl ČTK Bartoš. "Na billboardy a propagaci máme peníze, které jsou vybrané od našich přispěvovatelů a z členských příspěvků," doplnil. Peníze za volební zisk strana podle Bartoše použije na projekty, které mají lidem usnadnit život.

Mezi takové patří například projekt Hrajeme svobodnou hudbu, který je zaměřen na provozovatele barů, restaurací, čajoven, obchodů, ale třeba i kadeřnictví a dalších zařízení, kteří využívají hudbu k dokreslení atmosféry svých podniků. Projekty jim nabízejí dvě zákonné varianty, jak platit méně za poplatky pro správce autorských práv nebo neplatit vůbec. Provozovatelé tak podle Pirátů mohou ušetřit tisíce korun ročně. Republikový výbor dnes také diskutoval o přípravě na příští rok, ve kterém se Piráti budou chtít zúčastnit voleb do Evropského parlamentu i komunálních voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…