Piráti vybírají předsedu, zbyli tři adepti

02.08.2014 14:22

Česká pirátská strana si v prvním kole voleb nového předsedu nevybrala. Ve druhém kole bude nástupcem Ivana Bartoše jeden ze tří adeptů, kteří postoupili. Jsou jimi ekonom a bývalý člen předsednictva strany Ivo Vašíček, předseda moravskoslezské organizace Lukáš Černohorský a pražský volební lídr Jakub Michálek.

Piráti vybírají předsedu, zbyli tři adepti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Pirátů Mikuláš Ferjenčík, lídr pardubického kraje

Výsledky hlasování by mohly být známy do půl hodiny, řekl Janek Wagner z mediálního odboru strany. Další hodinu by pak strana obsazovala čtyři místopředsednická křesla, o která projevilo zájem 16 uchazečů. O svém vedení mohou rozhodovat nejen Piráti, kteří přijeli do Prahy na zasedání celostátního fóra, ale i ostatní členové elektronicky.

Členové strany mají na programu také rozhodování o zrušení delegátského systému. „V tuto chvíli volíme všechny představitele přímo, ale stanovy umožňují předsednictvu stanovit pro zasedání celostátního fóra delegátský systém. Na základně členského podnětu bude zřejmě tato možnost z pirátských stanov vyškrtnuta," uvedl člen Mikuláš Ferjenčík.

Bartoš, který stranu vedl od roku 2009, rezignoval na funkci v červnu spolu s místopředsedy Lenkou Wagnerovou a Michalem Havránkem. K důvodům odchodu uvedl, že nese politickou odpovědnost za výsledek voleb do Evropského parlamentu. Strana sice dostala více hlasů než v podzimních sněmovních volbách, nenaplnila ale cíl získat dva europoslance. K zisku alespoň jednoho křesla jí chyběly dvě desetiny procenta hlasů. Bývalý předseda uvedl, že ve straně jsou nyní dva názorové směry a Piráti potřebují sjednotit.

Česká pirátská strana vznikla po úspěchu podobných uskupení v zahraničí. Jejím cílem je prosazování práva na svobodné šíření přijaté informace a striktní ochrana soukromí v informační společnosti 21. století. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…