Pirátská strana vyzvala ČR, aby nabídla azyl Snowdenovi

04.07.2013 15:23

Pirátská strana dnes dopisem vyzvala ministerstvo vnitra, aby nabídlo azyl v České republice Edwardu Snowdenovi, který vyzradil detaily amerického odposlechového programu Prism. ČTK to sdělil místopředseda Pirátů Jakub Michálek. Strana též vyzvala ministra vnitra v demisi Jana Kubiceho, aby razantně odmítl sledovací praktiky USA.

Pirátská strana vyzvala ČR, aby nabídla azyl Snowdenovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piráti představili na tiskové konferenci nápad, jak se vyhnout autorským poplatkům OSA

"Na americký svátek nezávislosti Česká pirátská strana zaslala Ministerstvu vnitra ČR výzvu, aby nabídlo americkému whistleblowerovi Edwardu Snowdenovi politický azyl v České republice," řekl Michálek. Piráti chtějí, aby Kubice ubezpečil veřejnost, že do podobného sledovacího programu nejsou zapojeny české tajné služby.

Jak software pracuje

Ministerstvo vnitra zatím dopis neobdrželo, řekl ČTK mluvčí úřadu Pavel Novák. Azylové řízení má podle něj jasně daná pravidla. "Jedním z nich je, že pokud někdo chce zažádat o azyl, tak tak musí zažádat osobně na území ČR," upřesnil Novák.

České instituce by podle Michálka také neměly využívat software firem, které jsou do kauzy masivního celosvětového sledování zapojeny. Společnosti by měly zveřejnit zdrojový kód svých programů, aby mohli odborníci z řad veřejnosti zkontrolovat, jak software pracuje se soukromými daty, uvedl Michálek.

Bývalý technik amerických tajných služeb Snowden se přiznal, že prozradil médiím podrobnosti o utajovaném programu americké vlády Prism, jehož součástí je sledování internetové a telefonické komunikace v zahraničí. Ministerstvo spravedlnosti USA ho obvinilo ze špionáže a krádeže úředních dokumentů.

Francie chce odložit jednání s USA

V současnosti se třicetiletý Snowden podle všeho nachází v tranzitním prostoru moskevského letiště Šeremeťjevo a nemůže odletět, protože mu USA zrušily platnost cestovního pasu. Snowden požádal o azyl asi dvě desítky zemí. Americký prezident Barack Obama varoval, že udělení azylu Snowdenovi by vedlo k vážným důsledkům.

Zprávy o sledovacím programu Prism pobouřily Evropskou unii. Jak se ukázalo, Spojené státy sledovaly rovněž unijní kanceláře ve Washingtonu a budovu Rady Evropské unie v Bruselu. Podle europoslanců by mělo nynější litevské předsednictví vytvořit vyšetřovací skupinu, která zjistí, co přesně se dělo.

Francie oznámila, že chce kvůli nynější špionážní aféře o několik týdnů odložit rozhovory se Spojenými státy o vytvoření zóny volného obchodu. Německo naopak v souladu s postojem Evropské unie požaduje, aby byla jednání zahájena podle plánu, tedy 8. července.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…