Pitr odletěl do Česka. Běžnou linkou

04.04.2012 14:30

Za doprovodu tří českých policistů odletěl Tomáš Pitr do České republiky. Lidovým novinám to potvrdil mluvčí švýcarské prokuratury Folco Galli.

Pitr odletěl do Česka. Běžnou linkou
Foto: red
Popisek: Podnikatel Tomáš Pitr

Dlouho očekávaný návrat někdejšího vládního nepřítele číslo 1 se odehrál dnes, a to v naprosté tichosti. Švýcarské úřady Pitrovo vydání potvrdily až v okamžiku, kdy letadlo přistávalo na pražské Ruzyni. "Švýcarsko dnes vydalo Tomáše Pitra do České Republiky. Přiletěl z Curychu do Prahy v doprovodu tří českých policistů," uvedl v oficiálním vyjádření mluvčí Galli. Mluvčí Českého policejního prezidia Pavla Kopecká zatím odmítla zprávu o Pitrově příletu komentovat.

Pitr se bál o život

Uprchlý podnikatel byl zadržen předloni v červenci ve švýcarském Svatém Mořici a od té doby je v tamní vydávací vazbě. Česká republika okamžitě požádala o jeho vydání a na konci loňského září švýcarský nejvyšší federální soud české justici vyhověl. Pitr však kvůli obavě o život a údajné podjatosti české justice požádal ve Švýcarsku o azyl.

Kontroverzní podnikatel byl v Česku dvakrát odsouzen. Nejdříve jej Vrchní soud v roce 2006 potrestal spolu s Miroslavem Provodem za daňové delikty z roku 1994 pěti lety vězení. O čtyři roky později dostal Pitr souhrnný šestiletý trest v souvislosti s obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…