Pitr se brzy vrátí do Česka. Stáhnul ve Švýcarsku žádost o azyl

27.03.2012 15:15

Podnikatel Tomáš Pitr, který byl od loňského července ve vazbě ve Švýcarsku, se brzy zřejmě vrátí do Česka. Podnikatel totiž již vzal zpět žádost o švýcarský azyl a z rodinných důvodů se rozhodl dobrovolně vrátit domů. Informovala o tom Česká televize s tím, že ministerstvo spravedlnosti dnes obdrželo oficiální vyjádření švýcarského ministerstva o tom, že Pitr svou žádost o azyl již stáhnul.

Pitr se brzy vrátí do Česka. Stáhnul ve Švýcarsku žádost o azyl
Foto: red
Popisek: Podnikatel Tomáš Pitr

Podnikatel svým návratem domů zřejmě reaguje na verdikt z konce loňského roku, kdy pražský městský soud rozhodl o obnovení jeho procesu z roku 2006. Tehdy byl společně s Miroslavem Provodem odsouzen na pět let do vězení za daňové delikty z roku 1994.

„Pan Pitr od léta loňského roku průběžně hodnotil stav projednávaní jeho věci a jeho úroveň a nabyl přesvědčení, že v jeho procesu začala být plně respektována jeho práva na spravedlivý proces," zmínil k tomu nedávno Pitrův obhájce Jan Křivánek.

Důležitou roli v Pitrově rozhodování hrály údajně i rodinné důvody. „Můj klient vzal v úvahu i dlouhodobé odloučení od své rodiny a ve snaze zásadně přispět ke zrychlení trestního řízení v jeho věcech a k jeho zjednodušení, učinil dnešního dne ve spolupráci se svými švýcarskými advokáty krok směřující k tomu, aby byl bez odkladu vydán do České republiky," zmínil pak server idnes.cz před nedávnem slova jeho obhájce.

Žádost o azyl mu zamítl švýcarský úřad pro migraci

Tomáš Pitr byl zadržen loni v červenci ve švýcarském Svatém Mořici. O jeho vydání do Čech rozhodl na konci září pravomocně tamní nejvyšší federální soud. Pitr však kvůli obavě o život a údajné podjatosti české justice ve Švýcarsku požádal o azyl. Jeho žádost sice již koncem října zamítl švýcarský Federální úřad pro migraci, proti rozhodnutí ale bylo možné se odvolat k soudu.

Koncem minulého roku pražský městský soud v případě Miroslava Provoda zrušil celý výrok o vině. Co se týče Tomáše Pitra, tak zrušil verdikt u většiny skutků, za něž byl dříve odsouzen. U obou mužů zároveň soud zrušil celé rozhodnutí o uložených trestech.

Oba muži byli spolu s Jiřím Syrovátkem, Milanem Jungrem a Vratislavem Romanovským obžalováni z toho, že vymáhali po finančních úřadech vrácení daní pomocí fiktivních faktur. Ze šesti případů se jim to údajně podařilo pětkrát a stát tak připravili asi o 51 milionů korun.

Pitrovi soud zrušil kromě pětiletého trestu také souhrnný šestiletý, který mu uložil vrchní soud loni v souvislosti s obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny a na základě kterého žádala ČR o jeho vydání.

Převoz Pitra zajistí policie

Je však známo, že zatímco podnikatel Provod si trest odpykal, Pitr utekl do zahraničí.

"Samotný převoz vydávaného bude po logistické stránce zajištěn příslušnými policejními útvary," řekl pak k návratu podnikatele pro Aktuálně.cz mluvčí ministerstva spravedlnosti Jiří Hovorka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…