Plácáte se po ramenou s bohatými, dvě stovky jsou pro vás drobné, soptil Rath

13.05.2012 22:56

Od televizního střetu ministra zdravotnictví Leoše Hegera a jeho stínového protějšku Davida Ratha se čekala vzrušená a ostrá debata. A politici nezklamali. Rath mimo jiné na Hegera útočil, že se přátelí s bohatými, a proto žije ve skleníku, odkud nedohlédne na chudé lidi, kteří nemají dvě stě korun za návštěvu specialisty.

Plácáte se po ramenou s bohatými, dvě stovky jsou pro vás drobné, soptil Rath
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

"Je třeba zaměřit se na sociální stropy. U těch nejchudších by se nezvedaly, více zatížení by byli lidé bohatší a ti ze středních vrstev," líčil Heger, co nás ve zdravotnictví ještě čeká. "Poplatky se možná ještě změní, čekáme na rozsudek Ústavního soudu. Myslím si ovšem, že je tu opravdu třeba poplatek u specialisty, a to alespoň 200 korun, aby se zdůraznila váha obvodních lékařů."

Poslední ministrova věta zapůsobila pro Ratha jako "červený hadr". "Vy žijete v bohatém skleníku, pane ministře," řekl. "Myslíte si, že lidé na to mají, že si rádi doplatí atd. Jenomže oni platí čím dál víc a nic lepšího nedostávají. Vždyť dneska si lidé doplácejí i za životzachraňující léky tisíce. Pro vás jsou to drobné, když se plácáte po ramenou s bohatými pány, jako je pan Schwarzenberg, pánové Nečas a Kalousek. On ale místo toho raketově stoupá podíl lidí, co nemají na léky, které nutně potřebují."

Že to máte na papíře, neznamená, že to platí v reálu

Natož prý pak aby měli na vysoké poplatky. Rath přiznal, že nemá žádný oficiální průzkum, kterým by svá slova podpořil, ale mluví prý s lidmi. "Vycházím z rozhovoru s občany a lékárníky, slýchám to na každém kroku," podotkl.

"Za naší vlády platilo, že v každé skupině byl minimálně jeden lék plně hrazený pojišťovnou, to už teď také neplatí," pokračoval Rath. Heger se ale ohradil, jelikož toto pravidlo platí dodnes. Rath se ale odradit nenechal. "Že vy ho máte někde na papíře, neznamená, že ho mají také v lékárnách."

"Pan Rath rád šíří hrůzostrašné historky," podotkl Heger. "Rád vypráví, že se tu všichni mají špatně, a přitom v průzkumech lidé tvrdí, že zdravotnictví v roce 2006 bylo horší než teď. A to byl ministrem pan Rath."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…