Plesl: Sobotka byl jako Kalouskův pudlík. Je mrtvý, ale temné struktury v ČSSD mají plán... Zaorálku, pozor

29.06.2017 7:15

Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl se ve svém komentáři v dnešním vydání deníku zaměřil na úkoly pro nového volebního lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka. Chce-li uspět, musí se podle něj vymezit hlavně vůči premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a jeho obchodním partnerstvím, míní Plesl.

Plesl: Sobotka byl jako Kalouskův pudlík. Je mrtvý, ale temné struktury v ČSSD mají plán... Zaorálku, pozor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Plesl

Zaorálka Plesl chválí, prý je patrné, že se mu daří lépe než jeho předchůdci. „V první řadě se Zaorálkovi povedlo strhnout pozornost médií na sociální demokracii. Ministr zahraničí zvolil recept, podle nějž by Sobotka nikdy vařit nemohl – hodně mluví a baví publikum,“ podotkl šéfredaktor MF Dnes. „Mluví například o tom, že oranžové pomeranče jsou zdravější než koblihy, ale zároveň odmítá, že jde o politickou metaforu. Prý jde jen o jeho čerstvě zaléčený žlučník. A přesně takhle to mají Češi rádi. Svatá protibabišovská válka, kterou spustil Miroslav Kalousek a jako jeho poslušný pudlík se k ní posléze připojil Bohuslav Sobotka, totiž v Česku fungovat nebude,“ dodal Plesl s tím, není zkrátka možné s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem bojovat, jako kdyby to byl Gustáv Husák. 

„Chce-li Zaorálek uspět, svést důstojný souboj s hnutím ANO (dnes už vlastně i s komunisty) a přivést ČSSD do příští vlády, musí ještě udělat pár důležitých věcí,“ řekl Plesl a poradil současnému volebnímu lídrovi, aby získal absolutní kontrolu nad přípravou volební kampaně. 

Anketa

Věříte Andreji Babišovi, že chce zlepšit poměry v České republice?

59%
hlasovalo: 23798 lidí

„Kampaň v tuto chvíli kontroluje Milan Chovanec, který řízení strany převzal po Sobotkovi a mocensky patří do stejného tábora jako premiér. Tuto skupinu vede vlivný právník Radek Pokorný, který dlouhá léta pracoval pro státem kontrolovanou energetickou společnost ČEZ a věrně sloužil také dalšímu českému miliardáři, Zdeňku Bakalovi. Jak ČEZ, tak Zdeněk Bakala a jeho obchodní zájmy v důlní společnosti OKD přitom hlavní měrou přispěli k současné diskreditaci sociální demokracie. Je-li dnes ČSSD voliči vnímána jako zkorumpovaná ‚tradiční‘ strana, mohou za to především obchodní zájmy klientů pana Pokorného, s nímž už Bohuslav Sobotka dávno srostl do jediné entity,“ vzpomněl Plesl na přítele Bohuslava Sobotky Radka Pokorného. 

A právě přátelé totoho muže, mediální odborníci ze společnosti Bison & Rose, konkrétně spolumajitel Miloš Růžička, se, když je již Sobotka dle Pleslova názoru de facto politicky mrtvý, starají o mediální obraz ministra vnitra Milana Chovance. „V této souvislosti lze s jistou mírou nadsázky konstatovat, že kde je Radek Pokorný, tam je i Miloš Růžička. Bezpochyby to platí pro ČEZ a s drobnými přestávkami i pro Zdeňka Bakalu,“ řekl Plesl. A právě toto je podle něj věc, která sociální demokracii v tuto chvíli fatálně tíží a bude nutné se od ní odstřihnout.

„Pokorného vliv v ČSSD je zkrátka nutné zlikvidovat. Pokud se to Zaorálkovi nepodaří, je jeho mise odsouzena ke krachu. A prvním krokem musí být odstínění Chovance,“ sdělil Plesl. Podle jeho slov mnozí straníci s odstraněním Pokorného vlivu rádi pomohou, neboť jej již mají plné zuby. 

Podle Plesla se zkrátka blíží okamžik, kdy se bude muset Zaorálek jasně vymezit proti Pokornému se Sobotkou nejen tím, že odstaví Chovance, ale hlavně tím, že veřejně zaútočí na Pokorného. „Neudělá-li to, může se s jakýmkoli slušným volebním výsledkem rozloučit, neboť tím přenechá veškerý manévrovací prostor Andreji Babišovi. Podceňovat inteligenci voličů se nevyplácí. Pro volebního lídra, který přichází z kraje, kde voliči Bakalu, Sobotku a Pokorného nemohou ani cítit, to platí dvojnásob. Snad si to pán pomerančů uvědomuje,“ uzavřel.

Na velký vliv Pokorného na ČSSD a na Bohuslava Sobotku zejména již v minulosti poukazoval americký novinář Erik Best. Podle jeho slov Pokorný zajišťuje pro Sobotku v jistém smyslu podobné věci jako Jana Nagyová pro tehdejšího premiéra Nečase. „Babiš na to soustavně poukazuje, ale je tam jeden rozdíl proti dřívějšku. Dnes nejde o žádné veřejně známé postavy, většina lidí ta jména vůbec nezná a myslím také, že ČSSD tenhle typ práce dělá podstatě lépe, profesionálněji. Nemyslím to úplně v pozitivním smyslu, ale jen objektivně říkám, že styl fungování Nagyové nejde srovnat s tím, jak pracuje Miloš Růžička (spolumajitel PR agentury Bison & Rose a poradce ministra Chovance, pozn. red.) s Radkem Pokorným. Poukazuje na to víceméně Babiš, a to je málo. Opakuje stále stejné věci a hlavně to nevysvětluje. Pro většinu lidí jsou kvůli tomu takové informace nepochopitelné, nevědí, o čem je řeč. Pravdou ale je, že základ v onom srovnání s Nagyovou tam je,“ říká Erik Best s tím, že Babiš kdykoli může změnit rétoriku, aby lidé víc pochopili, o co jde.

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…