Po jednání s Netanjahuem český premiér řekl, že ČR podporuje vznik nezávislých států Izraele a Palestiny

25.11.2014 15:06

Česká republika podporuje mírový proces na Blízkém východě. Jeho výsledkem mají být dva nezávislé státy - Izrael a Palestina, řekl po setkání se svým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem český premiér Bohuslav Sobotka. Netanjahu ocenil, že Česko, které je tradičním spojencem Izraele, nesouhlasí s jednostrannými řešeními.

Po jednání s Netanjahuem český premiér řekl, že ČR podporuje vznik nezávislých států Izraele a Palestiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze proběhla demonstrace na podporu Palestiny

"Podporujeme mírový proces, jehož výsledkem mají být dva nezávislé státy, které budou fungovat vedle sebe," řekl Sobotka. Dodal, že ČR nepodporuje jednostranná řešení. Za velké riziko přitom označil existenci Islámského státu.

Izraelská vláda vypracovala návrhy na uzákonění Izraele jako státu Židů

Netanjahu přístup české strany ocenil. Uvedl, že hlavním požadavkem je uznání nezávislého židovského a palestinského státu. Podle Netanjahua se ale tímto požadavkem evropské státy nezabývají. Izraelská vláda proto v minulých dnech vypracovala návrhy na uzákonění statusu Izraele jako státu Židů.

Sobotka připomněl, že česko-izraelské strategické vztahy mají dlouhou tradici, na kterou chce jeho kabinet navázat. Zdůraznil, že Izrael je pro Českou republiky nejvýznamnějším obchodním partnerem na Blízkém východě.

Netanjahu se vyslovil pro zpřísnění sankcí proti Íránu

Podle izraelského premiéra Izrael i Česká republika jako jeho spojenec stojí před nebezpečím militantního islámu nejen ze strany Islámského státu, ale i ze strany šíitů vyzbrojovaných Íránem. Netanjahu se proto vyjádřil pro zpřísnění sankcí vůči Íránu, které označil za jediný funkční nástroj.

V Jeruzalému se dnes setkali zástupci české a izraelské vlády, kromě premiérů se uskutečnilo i jednání resortních ministrů, kteří podepsali několik dohod o spolupráci. Sobotka zároveň pozval izraelského ministerského předsedu na návštěvu Česka, Netanjahu pozvání přijal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…