Po zpackané ofenzivě: Ukrajina oznámila, co dál

14.12.2023 8:32

Po neúspěchu letní ukrajinské protiofenzivy ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prozradil, co bude cílem Ukrajiny teď. Z Ruska opět zaznívá, že cílem Kremlu je ovládnout většinu Ukrajiny, protože jde o území, které nemá nárok na suverenitu a na vlastní sebeurčení. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) popsal, co všechno teď Rusové dělají, aby Ukrajinu zničili a kdo všechno je nadále Ukrajině ochoten pomáhat, aby ruské plány zhatil.

Po zpackané ofenzivě: Ukrajina oznámila, co dál
Foto: Repro Twitter
Popisek: Hřbitov na Ukrajině

Zelenskyj prohlásil, že nejdůležitějším cílem ukrajinských sil je udržet a zničit ruskou armádu na Ukrajině. Granát střídá granát, dron střídá dron, v důsledku ruského útoku na Ukrajinu vzduchem létají končetiny a zamrzající půda ještě stále polyká krev. A někdejší ruský prezident Dmitrij Medveděv naznačil, že Ukrajina může i nadále existovat, ale třeba jen v hranicích Lvovské oblasti, což by podle Medveděva stačilo i Spojeným státům a válka by mohla skončit. Na slova bývalého ruského prezidenta upozornil washingtonský Institut pro studium války (ISW) s tím, že Rusko se opět vrací ke svým tezím, že armáda při útocích na muže, ženy a děti jen osvobozuje historicky ruské území, což v sobě zahrnuje ruské odmítnutí ukrajinské suverenity.

Po neúspěchu letní ukrajinské protiofenzivy ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prozradil, co bude cílem Ukrajiny teď. „Zelenskyj prohlásil, že nejdůležitějším cílem ukrajinských sil je zničit ruskou armádu na Ukrajině,“ napsal ISW.

Rusové i v mizerném počasí útočí u Avdijivky a u Bachmutu. Ruští prováleční blogeři varují, že bude trvat ještě řadu týdnů, než půda zmrzne natolik, aby bylo možné provádět manévry s mechanizovanými jednotkami. Ruská armáda se prý teď na druhou stranu snaží využít toho, že Ukrajinci nemohou posílat kvůli počasí do vzduchu drony a monitorovat situaci.

Institut také připomněl, že až budou ruští prováleční blogeři hovořit o situaci na frontě, dá se očekávat, že budou zveličovat případné ruské úspěchy a naznačovat, že si ruští vojáci stojí lépe, než si ve skutečnosti budou stát. „Kremelská státní média stále častěji publikují rozhovory s vojáky a veliteli nepravidelných formací, kteří podle všeho přehnaně hovoří o ruských úspěších na bojišti,“ uvedl institut.

Podle serveru Ukrajinská pravda Rusové sice pomalu, ale postupují. Ukrajinský generální štáb oznámil, že za jediný den bylo v oblasti odraženo 87 útoků a celkově došlo ke 120 potyčkám.

„Během uplynulého dne se odehrálo 120 bojových střetů. Celkem nepřítel zahájil 17 raketových a 36 leteckých úderů, provedl 74 útoků z raketových salv na pozice našich jednotek a obydlené oblasti.“

Vedle operací na frontě Rusové nadále podnikají i kybernetické útoky proti Ukrajině.

„Ukrajinský šéf podvýboru Rady pro kybernetickou bezpečnost 13. prosince uvedl, že kybernetické útoky proti Ukrajině neustále probíhají a že ukrajinská státní zpravodajská služba a soukromé společnosti pravidelně pracují na ochraně ukrajinských digitálních systémů,“ uvedl ISW.

Severské země se v této nelehké době Ukrajině snaží dál pomáhat.

„Dánská premiérka Mette Frederiksenová oznámila, že Dánsko schválí balíček vojenské pomoci Ukrajině včetně munice, tanků a dronů v hodnotě asi 1,1 miliardy dolarů. Norský premiér Jonas Gahr Store oznámil, že Norsko poskytne Ukrajině další vybavení protivzdušné obrany. Švédský premiér Ulf Kristersson uvedl, že Švédsko schválí balíček zimní pomoci Ukrajině na podporu civilní infrastruktury. Finský prezident Sauli Niinisto oznámil, že Finsko připravuje svůj další balíček pomoci Ukrajině, který se bude skládat z blíže nespecifikované vojenské techniky, a že Finsko plánuje zdvojnásobit svou produkci munice,“ uvedl institut.

Další pomoc v podobě vojenského vybavení za 200 milionů dolarů přislíbil i prezident Joe Biden.

Server Kyiv Post si položil otázku, co čekat od nového polského premiéra Donalda Tuska. Zdůraznil, že Tusk přislíbil další podporu Ukrajině. Slíbil také silnou podporu Ukrajině, prohlásil, že Polsko nemůže dopustit, aby Rusko vyhrálo válku s Ukrajinou, a přislíbil posílení polské armády.

„Úkolem Polska, nové vlády a nás všech je hlasitě a rozhodně vyžadovat od západního společenství odhodlání pomoci Ukrajině. Budu to dělat od prvního dne,“ řekl Tusk. „Všichni máme pocit, že je před námi dlouhá cesta. Myslím, že všichni víme, co by se stalo, kdyby Rusko v tomto konfliktu zvítězilo. A v této situaci, v tomto kontextu, si nikdo v této místnosti nemá právo myslet, že neví, jak moc je v sázce,“ dodal premiér. „Budeme hlasitě a rozhodně požadovat plnou mobilizaci svobodného světa, západního světa, abychom pomohli Ukrajině v této válce,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

"Rusové dělají, aby Ukrajinu zničili"....., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemuž v letech , 14.12.2023 10:40:21
Rusové nemusí dělat vůbec nic. Ukrajina pod vedením svých šílenců se totálně zničí sama . Situace na Ukrajině tomu plně nasvědčuje .

|  25 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …