Poche z ministerstva zahraničí vyzývá: Měli bychom pomoci Itálii

09.08.2018 17:32

Europoslanec sociální demokracie a politický tajemník na Ministerstvu zahraničí Miroslav Poche poskytl rozhovor deníku Právo. Zdůraznil v něm mimo jiné, že bychom Itálii měli pomoct s řešením migrační krize. Italové několikrát volali o pomoc kvůli stále novým lodím s uprchlíky, které připlouvají ke břehům Apeninského poloostrova.

Poche z ministerstva zahraničí vyzývá: Měli bychom pomoci Itálii
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Miroslav Poche

Hned na úvod se Poche vyjadřoval k otázce, jak dlouho ještě bude vláda fungovat bez ministra zahraničí. Sluší se připomenut, že šéfem české diplomacie měl být právě Poche, ale prezident Zeman ho odmítl jmenovat a předseda vlády Andrej Babiš nabídl hlavě státu únikovou cestu. Připustil, že dočasně může resort zahraničí řídit předseda ČSSD Jan Hamáček, který řídí vnitro.

„Jak dlouho situace může vydržet, záleží na tvrdohlavosti pana prezidenta nebo váhavosti pana Babiše, ne na mně ani Janu Hamáčkovi,“ zdůraznil Poche s tím, že do dvou měsíců by mohla být tato situace vyřešena. Poche nepředpokládá, že by kvůli tomu ČSSD odcházela z vlády. Na druhé straně si jako demokratický politik pokládá za čest, že právě na něj komunisté při sestavování vlády útočili. Jediný Poche pro ně byl nakonec nepřijatelný. Ačkoli kritizovali i ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a ministra dopravy Dana Ťoka, oba za hnutí ANO, tak oba ministry z Babišova hnutí nakonec akceptovali.

Stranou pozornosti tajemníka Pocheho nezůstala ani uprchlická krize.

„Pokud jsme nedávno dosáhli na summitu v Bruselu pádu kvót a revize dublinského systému, tak bych se přikláněl k tomu, abychom tu solidaritu, kterou jsme tak dlouho proklamovali, vyjádřili přijetím nikoli uprchlíků, ale několika žadatelů o azyl,“ uvedl Poche.

„Jejich azylová procedura by probíhala v Česku, a až by byla vyřízena, tak ti lidé by byli buď repatriováni, anebo by jim byl udělen azyl, ale například v Itálii či jiné evropské zemi. Itálie žádá jen o to, aby se pomohlo přesycenému azylovému řízení, které probíhá na jejím území. Stejně tak je to v Řecku a dalších zemích. Buď budeme pomáhat posíláním našich lidí a techniky do hotspotů, aby se ta procedura zrychlila, anebo ji budeme provádět tady. Chápu, že politický diskurz je proti tomu, ale myslím, že jako výraz solidarity bychom to udělat mohli. Dělá to téměř každá evropská země včetně Slovenska,“ pokračoval Poche.  

Tím, že nepřijmeme jediného uprchlíka, nezarazíme stroj pašeráků. Ten podle Pocheho zarazíme, když kupříkladu v Libyi podpoříme zrod stabilní vlády, která se sama postará o střežení své mořské hranice. Stejně tak bychom podle Pocheho měli pomoci i dalším africkým státům, aby se tam lidem lépe žilo a neměli důvod odcházet ze svých vlastí.

Podotkl také, že uprchlíkům pomáhají neziskové organizace financované často Německem, což prý Pochemu trochu vadí.

„Chápu italské orgány, které brání člunům neziskových organizací, aby vjížděly do jejich přístavů, ale rozhodně to není cesta, jak problém vyřešit. Migraci nezabránily železná opona nebo zeď na jihu USA. A raději bych řešil příčiny než její následky. A mimochodem, trochu mi vadí, že většina neziskovek je financována německou vládou,“ uvedl Poche.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…