Pod šéfem Českých drah se kýve židle. Jeho odvolání je téměř jisté

29.07.2013 20:22

Dozorčí rada Českých drah, která doznala zásadních změn ve složení po nástupu ministra dopravy Zdeňka Žáka, začala dělat změny ve státní firmě. Server Aktuálně.cz zjistil, že se jedná o odvolání generálního ředitele ČD Petra Žaludy. K jeho odvolání může dojít už v úterý nebo na další schůzi příští týden.

Pod šéfem Českých drah se kýve židle. Jeho odvolání je téměř jisté
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Žaluda

Vedle Žaludy může být odvolán také člen dozorčí rady a výkonný ředitel ČD pro správu majetku Roman Boček. Ten mimo jiné patří mezi obviněné v kauze Nagyová.

Pod Žaludou se kýve židle, i když ČD vykazuje dobré výsledky hospodaření

"Bočkovo odvolání už tento týden je téměř jisté, Žaludova pozice se může projednávat až do příštího týdne," řekl serveru zdroj obeznámený se situací.

Podle dalších lidí na ministerstvu ale už nyní mají členové dozorčí rady dostatečné argumenty, aby Petra Žaludu odvolali okamžitě. A to navzdory tomu, že podle nedávných výsledků je na tom firma i její dcera ČD Cargo výrazně lépe než v minulých letech.

Za první půl rok se zvýšil provozní zisk před zdaněním oproti loňsku o 48 procent na 1,247 miliardy korun. ČD Cargo si vydělalo o 250 milionů více než loni.

Moody’s snížila drahám rating

Žaludovým kritikům vadí, že agentura Moody’s snížila drahám rating. Vyčítají také pomalý rozprodej zbytného majetku a nedotažený převod nádraží na Správu železniční dopravní cesty.

„Plán byl takový, že v úterý budou klást členové dozorčí rady Žaludovi otázky a dají mu týden na to, aby jim odpověděl. Počítá se s tím, že to nedokáže, protože některé jeho kroky jsou neobhajitelné. A pak bude odvolán," popsal jeden ze zdrojů způsob, o kterém nyní blízké Žákovo okolí uvažuje. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…