Podle Klause byl Vondra výrazný ministr obrany, lepší než jiní

29.11.2012 10:40

Končící ministr Alexandr Vondra (ODS) byl podle prezidenta Václava Klause výrazným ministrem obrany, lepším než byli někteří předchozí. Hlava státu to uvedla na začátku své dnešní schůzky s Vondrou, který vládu opustí k 7. prosinci. Jeho rozhodnutí skončit prý Klause překvapilo. Vondra prohlásil, že prezidentovi přišel poděkovat za podporu, kterou mu v jeho práci jako vrchní velitel ozbrojených sil poskytoval.

Podle Klause byl Vondra výrazný ministr obrany, lepší než jiní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na schůzi vlády se projednávaly mim ojiné i pokračující metanolové otravy

"Já jsem byl tím rozhodnutím poněkud překvapen. Já pana ministra považoval za jednoho z výraznějších ministrů obrany, které jsme měli," poznamenal Klaus.

Vondra ve středu oznámil, že ve vládě končí. Důvodem je podle něj ztráta důvěry voličů, která se projevila jeho prohrou v říjnových senátních volbách. Ministra však už delší dobu poškozoval případ předražených zakázek pro firmu Promopro z doby českého předsednictví EU.

Vondra nebyl Klausův oblíbenec

Není pravidlem, aby si Klaus odcházející ministry na Hrad zval. V minulosti před koncem vládního angažmá přijal například ministra školství Josefa Dobeše (VV), jehož práci dlouhodobě chválil. Klaus je jako hlava státu vrchním velitelem armády, a s Vondrou se tak setkával i na řadě vojenských akcí. Ministrův způsob vedení obrany Klaus vesměs schvaloval.

Někdejší chartista Vondra, který na začátku své politické kariéry působil jako poradce Václava Havla, ale nikdy nepatřil mezi Klausovy politické oblíbence. Střetávali se i v době, kdy Vondra jako vicepremiér pro evropské záležitosti spoluutvářel evropskou politiku vlády Mirka Topolánka (ODS).

Prezident se účastní i jednání Bezpečnostní rady státu a mohl by ho zajímat stav jednání kolem budoucnosti nadzvukového letectva. Tímto zásadním bezpečnostním a finančním tématem se bude rada zabývat v pondělí. Schůzky se bude jako ministr obrany ještě účastnit Vondra.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Podraz“ na ČT den před eurovolbami: Tři zástupci SPOLU v debatě. Babiš vidí rudě

4:40 „Podraz“ na ČT den před eurovolbami: Tři zástupci SPOLU v debatě. Babiš vidí rudě

„Podraz.“ Tak komentuje plán České televize na obsazení tzv. Superdebaty před červnovými evropskými …