Podle odborníků je ve státní maturitě více chyb

01.07.2012 12:50

V současné době, kdy probíhají odvolací procesy v projektu státní maturity, se objevuje další kritika z řad odborníků. Podle sdružení EDUin, které to uvedlo ve své tiskové zprávě, se CERMAT nesnaží zohledňovat další chyby v testu vyšší matematiky.

Podle odborníků je ve státní maturitě více chyb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Konkrétně se jedná u určitou úlohu číslo devatenáct, kdy podle matematika Oldřicha Botlíka zanechal Cermat chybu v klíči správných řešení.

Toto stanovisko již dříve vyjádřil Botlík na webu EDUin. Klíčovým problémem úlohy je zkreslený obrázek grafu, kdy je osa x posunuta a tím pádem vyplývá správná odpověď za E, avšak podle Cermatu je za odpověď považována položka C.

„Jde o nepřesnost v jedné části grafu o velikosti kolem 1 mm. Reálně neovlivnila u maturantů postup řešení, a proto validační komise rozhodla, že je otázka v pořádku,“ vyjádřil se mluvčí společnosti Cermat Pet Habáň pro Aktuálně.cz.

Podle mluvčího neměli učitelé, ani revizoři žásný problém s řešením úlohy. Jsou přeci zvyklí ze školy na nepřesnost grafů funkcí, proto je tedy nutná tolerance. V závěru mluvčí dodává:

„Nikdo z maturantů, kteří se odvolali kvůli této otázce - bylo to pouze několik jednotlivců - se nevyjádřil k vlastnímu postupu řešení úlohy, tedy nedal podnět k revizi hodnocení.“

K názoru matematika Botlíka se kriticky staví Eduard Fuchs z Ústavu matematiky a statistiky Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. „Odpověď Cermatu je samozřejmě správná. Stanovisko pana Botlíka je jen hnidopišskou snahou najít za každou cenu nějaké chyby,“ ujasnil docent pro Aktuálně.cz. Podle Fuchse jsou odchylky v narýsováních obrazcích běžné. „Ujišťuji vás, že každý ´normální´ středoškolák musel ze zadání přesně pochopit, o jaké funkce jde, a žádný student nemohl být z uvedeného důvodu poškozen,“ dodal Fuchs.

Projekt státních maturit, který byl dlouho plánován a spolkl spoustu peněz, ukázal po dvou letech značnou nepřipravenost a zásadní chyby. Premiér Nečas se vyjádřil, že by byl projekt možná nahrazen jiným. To se však ukáže až po šetření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: afu

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…