Systém státních maturit byl špatný od začátku, míní Pípal ze Severočechů

23.06.2012 15:38

Myšlenka státních maturit by se měla zachovat, srovnání jednotlivých středních škol je potřeba. Chce to však změnit systém, jakým byly maturity dosud vedeny. Na tom se shodly menší, neparlamentní strany v diskusi na ČT.

Systém státních maturit byl špatný od začátku, míní Pípal ze Severočechů
Foto: red
Popisek: Starosta Petr Pípal

„Bylo by nejhorší, kdyby státní maturity byly úplně zrušeny,“ prohlásil dokonce Václav Srb, předseda Koruny České, monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska. V Politickém spektru na ČT mu dal za pravdu i Jiří Hudeček ze Strany demokratického socialismu.

„Na druhou stranu v tom konkrétním provedení došlo k tolika chybám, že bez korektur to nepůjde,“ připustil však Hudeček. „Doufám, že to nebude návrat do bodu nula. To by byla ztráta zkušenosti, které byly nabyty,“ dodal.

Hudeček by ale například zrušil slohové práce – ty se podle něj ani nedají objektivně hodnotit. „Didaktické testy jsou nejjednodušší srovnávací metodou,“ podpořil ho i Srb.

„Je to velice nebezpečný experiment s našimi žáky a nemůže tak dál existovat,“ prohlásil Petr Pípal ze Severočechů. Změny se podle něj dělají za chodu, například v systému hodnocení. „Kde ten student má vzít jistotu, že bylo změněno objektivně?“ ptal se.

Podle starosty Dubí jsou studenti akorát frustrovaní a demotivovaní. Koncept školství je totiž vždy připravován na čtyři roky – než se změní vláda. Přitom by takový koncept měl být spíše nepolitický a trvat kolem deseti let.

„Tak nějak potichu se říká, že tento systém stál za celou dobu téměř 1,5 miliardy korun. Vždyť to není něco v pořádku,“ nechápal Pípal. „Ten systém je úplně špatný od začátku,“ přisadil si. V tom mu dali diskutující za pravdu. Hudeček si však posteskl, že správně by se za chyby měly vyvodit důsledky. Jenže to v tomto státě není reálné.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…