Podporuješ terorismus? Tak to bude za dvanáct let. Nová úprava vyvolává radost i obavy

29.07.2016 10:56

Ministr spravedlnosti za hnutí ANO Robert Pelikán připravil bič na podporovatele terorismu. V situaci, kdy jen za posledních několik týdnů otřáslo Evropskou unií několik bestiálních útoků, vypadá počínání kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) jako dobrý krok. I tady se ovšem potvrzuje, že cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly a nebezpečný ďábel se skrývá v detailu.

Podporuješ terorismus? Tak to bude za dvanáct let. Nová úprava vyvolává radost i obavy
Foto: syscom.co.za
Popisek: Software - ilustrační foto

Pokud se v budoucnu v České republice najde někdo, kdo by schvaloval teroristické akce, posedí si až 12 let za katrem. Tento osud může potkat i ty občany, kteří by činy teroristů schvalovali třeba jen na sociálních sítích. Takovouto novelu zákona předložil ministr Pelikán na vládě. Odborníci jeho návrhu dávají šanci, právníci se např. přou o to, jak by bylo možné účinně stíhat podporu terorismu. Jiní experti ale upozorňují na určitá úskalí novely zákona.

„Je třeba rozlišovat, když to někdo bude dělat z machrování před známými, aniž by to myslel upřímně, nebo je to skutečná snaha podpořit teroristy,“ konstatoval politolog specializující se na extremismus Miroslav Mareš pro Blesk.cz. „V novele to není navrženo jako nedbalostní, ale jako úmyslný trestný čin. Čili se musí prokazovat úmysl člověka,“ dodal. V obecné rovině má ovšem za to, že novela zákona může mít odstrašující charakter. Jestliže budou občané vědět, že jim hrozí až 12 let vězení, rozmyslí si, co veřejně řeknou nebo napíšou na adresu teroristů.

Vedoucí katedry nových médií Univerzity Karlovy Josef Šlerka dodává, že v Česku není podobný zákon prozatím potřebný. Pokud skutečně vstoupí v platnost, vyvolá mezi obyvateli spíš kritické ohlasy. „Češi popravdě spíše hledají, jestli to není způsob, jak nastolit cenzuru,“ uvedl. Obecná poučka říká, že bezpečnost nelze podceňovat, ale svoboda se podřizuje pravidlům bezpečnosti především v době války. „A je otázka, jestli jsme opravdu ve válce,“ doplnil Šlerka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…