Pokud selže EU, postavíme ploty, hlásí Fico

29.10.2015 13:48

Slovensko je připraveno postavit bariéry na zelené hranici, pokud jeho sousedé selžou v ochraně vnější schengenské hranice. Novinářům to dnes řekl premiér Robert Fico během cvičení bezpečnostních a záchranných složek, které bylo zaměřeno na ochranu slovensko-maďarské hranice. Případné zábrany by neměly zamezit vstupu běženců na Slovensko, ale nasměrovat je na vybraná místa s cílem podrobit migranty kontrole.

Pokud selže EU, postavíme ploty, hlásí Fico
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico na 38.sjezdu ČSSD

"Pokud selžou jiné způsoby ochrany slovenské hranice, tak může dojít i na fyzické zábrany. Migrační krizi lze zvládnout jen tehdy, když budeme důsledně chránit schengenskou hranici, nedovolíme nelegální migraci a budeme důsledně oddělovat ekonomické migranty od těch, kteří potřebují pomoc," uvedl Fico.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák doplnil, že výstavba zábran by přicházela v úvahu až po té, co se by v jiných státech selhala ochrana vnější schengenské hranice. "Nemluvíme o plotu, ale o jistých naváděcích bariérách, které budou schopné odklonit migranty od nejrizikovějších míst. Bariéra znemožní volný přechod přes zelenou hranici a usměrní (migranty) tam, kde lze provést kompletní kontrolu," řekl Kaliňák.

Maďarsko, které v uplynulých měsících čelilo náporu migrantů, postavilo plot na hranici se Srbskem, která je rovněž vnější hranicí EU. Na výstavbu zábran na hranicích se sousedy je připraveno také Rakousko a Slovinsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …