Poláci slaví pád komunismu. Přijede Obama i Hollande

18.05.2014 21:34

Ke společným oslavám 25. výročí pádu komunismu, které chystají prezidenti zemí takzvané visegrádské čtyřky a Německa, se ve Varšavě na počátku června připojí americký prezident Barack Obama a jeho francouzský protějšek François Hollande. Praha oslavy hostí 17. listopadu. Podrobnosti k chystanému "turné" oslav sdělil polské tiskové agentuře PAP mluvčí polského prezidenta Bronislawa Komorowského Jaromir Sokolowski.

Poláci slaví pád komunismu. Přijede Obama i Hollande
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Hrad už v dubnu oznámil, že prezident Miloš Zeman se s kolegy z Německa, Polska, Slovenska a Maďarska společně zúčastní připomínek pádu komunismu v každém z těchto pěti států. V zemích V4 se oslavy uskuteční v jejich metropolích, v Německu je bude 9. října hostit Lipsko, které bylo centrem masových protirežimních protestů v bývalé Německé demokratické republice.

Oslavy začnou ve Varšavě, kde se uskuteční 3. a 4. června a zúčastní se jich také Barack Obama a François Hollande. Potvrdil to mluvčí polského prezidenta Bronislawa Komorowského Jaromir Sokolowski.

Na 4. června připadá 25. výročí prvních demokratických voleb v Polsku na sklonku komunismu. "Tyto volby byly velkým vítězstvím Solidarity a ve výsledku vedly ke zhroucení komunismu a k politické transformaci v Polsku. Byly i motorem změn, které se odehrály v dalších zemích střední a východní Evropy," řekl Sokolowski.

Do maďarské metropole Budapešti pětice prezidentů zavítá 16. června. Série oslav pak vyvrcholí připomínkou sametové revoluce v Bratislavě a v Praze ve dnech 16. a 17. listopadu.

Kromě Zemana a Komorowského se oslav zúčastní také německý prezident Joachim Gauck či maďarský prezident János Áder. Varšavských oslav se má zúčastnit ještě odcházející slovenský prezident Ivan Gašparovič, ale dalších už nově zvolený Andrej Kiska, který se úřadu ujme složením slibu 15. června.

Prezidenti "chtějí zdůraznit společný osud národů střední a východní Evropy, které bojovaly s komunistickými diktaturami po druhé světové válce a pokojnými prostředky v roce 1989 dosáhly vítězství", řekl Sokolowski.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…