Policie na bavorské hranici loni zastavila přes 5 000 migrantů

28.01.2019 16:37

Více než pěti tisícům migrantů zabránila na bavorské hranici ve vstupu německá spolková policie během prvních deseti měsíců loňského roku. Pašeráctví lidí odhalila ve stejném období ve více než tisíci případech, informoval dnes s odvoláním na policejní statistiky bulvární list Bild. Nejčastěji pašeráky spolková policie odhalila na hranici s Rakouskem, ve 107 případech ale i na české hranici, píše ČTK.

Policie na bavorské hranici loni zastavila přes 5 000 migrantů
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Od ledna do října 2018 zaznamenala v Bavorsku spolková policie, která je zodpovědná za ochranu hranice, více než 12 300 případů pokusů o nelegální překonání hranice. Přes 5 000 migrantům přímo na hranici zabránila ve vstupu do země, zhruba 5 400 jich zadržela a předala německým úřadům. Zhruba sedm desítek lidí policie deportovala nebo s nimi zahájila jiná právní řízení.

Nejčastěji se do Německa chtěli přes Bavorsko dostat Nigerijci a Afghánci následovaní Turky, Iráčany a Syřany.

Celkem v 1 077 případech spolkoví policisté zaznamenali porušení zákona o pašeráctví lidí. Převaděči nejčastěji organizovali nelegální přechod hranice z Rakouska (732 případů), výrazně méně často pak z Česka (107 případů). Sto třicet případů porušení protipašeráckého zákona zaznamenala policie na letišti v Mnichově. Nejčastěji pocházeli pašeráci ze Srbska, Sýrie, Pákistánu, Turecka a Rumunska.

Další německý list, Rheinische Post, dnes informoval, že po celém Německu policie od loňského ledna do listopadu odhalila 7 943 migrantů bez oprávnění ke vstupu do země ve vlacích a 6 066 v dálkových autobusech. Také v tomto případě pocházeli migranti nejčastěji z Nigérie a Afghánistánu. Nejčastěji byli migranti, kteří do země vjeli nelegálně, zadrženi po přejetí přísně střežené rakousko-německé hranice (přes 6 100 osob). Na česko-německé hranici jich bylo zadrženo 519. Více migrantů než po překročení hranice s Českem zadržela spolková policie například i na francouzské či švýcarské hranici, méně naopak na polské.

Ze statistiky, kterou poskytlo v polovině ledna ČTK německé ministerstvo vnitra, nicméně vyplývá, že počet běženců, kteří nelegálně překročili hranice z Česka do Německa, se loni zvýšil. U většiny ostatních sousedních zemí přitom Německo zaznamenalo pokles. Zatímco mezi lednem a listopadem 2017 spolková republika na svém území zachytila 3 547 uprchlíků, kteří do země nelegálně vstoupili z Česka, loni jich za stejné období bylo už 3 931. Tento údaj se týká jak záchytů u hranice Česka s Bavorskem, tak se Saskem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…