Policie v akci: zasahuje ve státním podniku, možná kvůli lithiu

18.12.2018 16:44

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu zasahují ve státním podniku Diamo. Informuje o tom server Euro.cz. Zprávu převzala ČTK. Zásah policie se může týkat i těžby lithia v Česku. Před podzimními volbami roku 2018 byla těžba lithia na našem území hojně propírána.

Policie v akci: zasahuje ve státním podniku, možná kvůli lithiu
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Připomínka demolice bývalých důlních objektů na Cínovci.

Strážci zákona zasahují ve státním podniku Diamo. Možná i kvůli již mnohokrát probírané těžbě lithia v Česku. „Mohu pouze sdělit, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení, nicméně více informací poskytovat nebudeme,“ řekl ČTK mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. K tomu, zda se zásah policie týká těžby lithia, se odmítla vyjádřit i mluvčí podniku Diamo Kristýna Hanušová.

K zákroku policie se odmítl jakkoli vyjádřit i ředitel podniku Tomáš Rychtařík. „Určitě nemůžu, protože jsem podepsal mlčenlivost, takže se tím budu striktně řídit,“ řekl ČTK.

Se strážci zákona spolupracuje i Ministerstvo průmyslu a obchodu, pod které státní podnik spadá. O to, aby se těžbou lithia v Česku začal zabývat v první řadě státní podnik Diamo, dlouhodobě usiloval především současný předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Ten stále tvrdí, že zdaleka není rozhodnuto o tom, kdo by mohl lithium v České republice dobývat ze země. Zájem o to projevuje i European Metals Holdings (EMH).

V předloňském roce státní podnik Diamo dosáhl čistého obratu 3,34 miliardy korun a skončil ve ztrátě takřka 168 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…