Policie za pololetí odhalila v ČR 2244 nelegálních cizinců

28.08.2017 20:13

Policie za první pololetí letošního roku odhalila v Česku 2244 nelegálně pobývajících cizinců, což bylo o 396 méně než ve stejném období roku 2016. Nejčastěji byli v tuzemsku nelegálně občané Ukrajiny, a to v 828 případech. Cizinecká policie informace zveřejnila na svém webu. Zprávu převzala ČTK.

Policie za pololetí odhalila v ČR 2244 nelegálních cizinců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz

Při nelegálním pobytu na území země policie od začátku ledna do konce června odhalila 2162 migrantů, což bylo o 856 méně než při migrační krizi v roce 2015. Proti stejnému období loňského roku šlo o pokles o 478 migrantů.

Ukrajinci většinou do Česka vstupují legálně a pak překračují povolenou dobu pobytu. Za Ukrajinci v žebříčku národností následovali v tuzemsku nelegálně pobývající občané Vietnamu, Ruska, Moldavska, Uzbekistánu nebo Číny.

Při nelegální migraci přes vnější schengenskou hranici, kterou má Česko na tuzemských mezinárodních letištích, bylo v letošním prvním pololetí zajištěno 82 osob. Bylo to o 21 méně než za stejné období loňského roku. Drtivou většinu případů policisté zaznamenali na letišti v Praze.

Za první pololetí letošního roku policie řešila 26 případů, které se týkaly napomáhání k nelegální migraci. V devíti případech šlo o účelový sňatek, v osmi případech účelové otcovství, ve čtyřech případech umožnění nelegálního překročení hranic, dále šlo o obstarání falešných potvrzení k pobytu a účelová pozvání.

Za celý loňský rok policie v Česku chytila 5261 cizinců, kteří byli v zemi nelegálně. Proti roku 2015 to bylo o 3302 zadržených cizinců méně. Hlavním důvodem byl pokles tranzitní migrace, při které nejčastěji migranti přes Česko putují z Rakouska či Slovenska do Německa.

Počty migrantů zadržených při tranzitní migraci byly v letošním prvním pololetí podle policie minimální. Zadrženo bylo 43 osob ze zemí jako Sýrie, Irák, Afghánistán, Alžírsko nebo Írán. „V šesti případech byli cizinci odhaleni přímo v úkrytu v dopravním prostředku,“ uvedla policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…