Policie zadržela náměstka ústecké hejtmanky Koudu

04.09.2012 21:20

Policie dnes zadržela náměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudu (ČSSD). Potvrdilo to několik zdrojů s tím, že jde o vyšetřování machinací s evropskými dotacemi. Státní zástupce a policie potvrdili jen obecně zadržení čtyř lidí. Obviněných je celkem šest - kromě Koudy zřejmě i tři po sobě jdoucí ředitelé dotačního úřadu: Petr Vráblík, Petr Kušnierz a Pavel Markvart.

Policie zadržela náměstka ústecké hejtmanky Koudu
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Jana Vaňhová (ČSSD)

Obviněny jsou i dvě úřednice. Zdroj blízký severočeské politice ČTK řekl, že policie navrhne pro Koudu vazbu. ČSSD jej nejspíš vyzve, aby odešel z funkcí, ze strany a bude vyškrtnut z kandidátky pro krajské volby.

Kouda je druhý na kandidátce

Podle policie jde o pokračování vyšetřování, při němž byli v červenci zadrženi čtyři lidé. Policie tehdy zapečetila Koudovi kancelář na krajském úřadě a z dotačního úřadu si odnesla řadu dokumentů k několika zakázkám. Znovu zatčen byl i bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz, který už byl v jiném procesu zatím nepravomocně odsouzen za korupci na 7,5 roku. Dnes k vyšetřovaným přibyl i jeho následník a zřejmě i předchůdce.

Informace o Koudově zadržení se začala šířit okolo 10:30, nikdo ji ale zatím přímo nepotvrdil. "Přijela si pro něj ráno policie, vyslýchá ho a bude ho chtít dostat do vazby," řekl ČTK zdroj blízký severočeské politice.

Policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu potvrdil obvinění šesti lidí. "Detektivové postupně obvinili šestici osob, čtyři muže a dvě ženy ve věku od 29 do 53 let," uvedl mluvčí útvaru Pavel Hanták. Věk nejstaršího obviněného by odpovídal Koudovi, stejně jako jeho působení ve výboru rady. "Mezi obviněnými jsou bývalí i současní zaměstnanci úřadu a jeden člen výboru," dodal. Jednou ze dvou žen by měla být Irena Kotlanová, vedoucí ústeckého územního odboru. Ta už v červenci začala spolupracovat s policií.

Kouda je druhým mužem krajské kandidátky a také regionálním místopředsedou ČSSD. Dlouho byl považován za pojítko mezi jejími znesvářenými křídly - jedním okolo hejtmanky Jany Vaňhové a druhým okolo Jiřího Paroubka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…