Policisté, kteří sloužili během návštěvy čínského prezidenta, byli pozváni na Hrad

12.04.2016 16:47

Prezident Miloš Zeman dnes na Hradě poděkoval policistům za zásahy při nedávné návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga i při loňské oslavě 17. listopadu. Na twitteru to uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Některé zákroky policie během obou akcí se staly terčem kritiky. Pravicová opozice chce kvůli postupu policie při návštěvě čínského svolat mimořádnou schůzi Sněmovny.

Policisté, kteří sloužili během návštěvy čínského prezidenta, byli pozváni na Hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

"Pan prezident pozval na Hrad příslušníky Policie ČR. Poděkoval jim za zásahy 17.11.15 a při návštěvě prezidenta ČLR," uvedl na sociální síti Ovčáček. Hradní události se podle něj zúčastnil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nebo policejní prezident Tomáš Tuhý.

Ze zákroků během návštěvy čínského prezidenta se největší kritiky dostalo incidentu na pražské FAMU, kterou kvůli vyvěšení tibetské vlajky navštívili policisté. Policejní prezident Tuhý se za jejich postup omluvil vedení školy a označil ho za "nevhodný a nadbytečný". Dva policisté čelí nyní kárnému řízení.

Kromě incidentu na FAMU zasahovala policie v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta ve dnech 28. až 30. března v řadě případů, a to proti odpůrcům i příznivcům prezidenta. Ministr vnitra Chovanec odmítá, že by přitom policisté stranili Číňanům. Kritici ale hovoří o bezdůvodné šikaně některých odpůrců čínského prezidenta.

Na politické scéně se také probírá incident, při kterém policisté při návštěvě čínského prezidenta zamezili lidem vstoupit na Hradčanské náměstí, kde se měla uskutečnit ohlášená demonstrace na podporu Tibetu. Jedním z politiků, který chtěl na náměstí jít, byl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Policie nyní prověřuje celé bezpečnostní opatření a chce vyhodnotit, jestli při některých situacích chybovala. Výsledky interního policejního vyšetřování by měly být známy do konce týdne.

Kritiku vyvolal i zásah policistů při loňském výročí 17. listopadu, během něhož Zeman vystoupil na Albertově po boku šéfa extremistického Bloku proti Islámu Martina Konvičky. Policie kvůli bezpečnostním opatřením na místo odmítla vpustit zástupce studentů, kteří chtěli ke zdejšímu památníku položit květiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…