Politický vězeň zavzpomínal na Nagyovou: Prý kovaná komunistka s touhou po kariérismu

23.06.2013 14:58

„Poznal jsem ji krátce, ale dobře. Jako kovanou komunistku,“ podělil se bývalý politický vězeň a signatář Charty 77 Ladislav Frank Nykl serveru Prvnízprávy.cz o setkání s Janou Nagyovou, exředitelkou kanceláře bývalého premiéra Petra Nečase.

Politický vězeň zavzpomínal na Nagyovou: Prý kovaná komunistka s touhou po kariérismu
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Zadržená Jana Nagyová putuje do vazební věznice

„Paní Nagyová nejdřív dělala prodavačku v kantýně fabriky Chodos, kde jsem pracoval. Skoro nikdo ji tam neznal a ona se také s nikým nebavila. Asi měla jiné ambice," vzpomínal Nykl na první setkání v roce 1985.

"Musel jsem odejít kvůli Chartě 77 na Sokolovsko, protože z Karlových Varů jsem byl, lehce řečeno, vystrnaděn. Nikde jsem na příkaz Státní bezpečnosti nedostal práci. Odmítl jsem se vystěhovat do Rakouska, a tak jsem musel jít z Varů. Dostal jsem nádenickou práci ve firmě Chodos v Chodově," dodal Nykl.

Hodná paní? Nesmysl, říká Nykl

Z tovární kantýny však prý nečekaně Jana Nagyová postoupila do vyšších pater podnikové hierarchie. "Stala se významnou funkcionářkou KSČ a postoupila na lepší místo. Psal se rok 1985, když jsem dostal předvolání, abych se dostavil do zasedací místnosti naší fabriky. Bylo tam několik komunistických funkcionářů a spolu s paní Nagyovou se do mě pustili. Prý jsem před zaměstnanci urážel naše socialistické zřízení. Měl bych prý vědět, že já se svou minulostí si takové řeči nemůžu dovolit. A když se to stane znovu, pošlou hlášení na Státní bezpečnost," tvrdí Nykl.

Stál prý před nimi, mlčel, následně poděkoval a odešel. „To bylo mé jediné seznámení s paní Nagyovou. Když někdo dnes říká, že to byla vcelku hodná paní a změnila se až po příchodu do pražského prostředí, říkám, že je to nesmysl. Za to nemůže Praha, ale vrozená povaha a touha po kariérismu," domnívá se bývalý politický vězeň.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…