Politolog Doležal ztrhal Zemana za slova v Pressklubu: Strašidelné buranství na kvadrát

30.03.2015 21:10

KOMENTÁŘ Stát je tu pro občany, nikoli občané pro stát. V těchto slovech je shrnuta základní myšlenka politologa Bohumila Doležala, který se jimi zastal dvou českých dívek unesených v Pákistánu před dvěma lety. V textu psaném pro Svobodné fórum, který však poskytl i ParlamentnímListům.cz, konstatuje, že se prezident Miloš Zeman zachoval jako buran, opět.

Politolog Doležal ztrhal Zemana za slova v Pressklubu: Strašidelné buranství na kvadrát
Foto: ČT
Popisek: Bohumil Doležal

V nedělním Prezidentském Pressklubu na Frekvenci 1 Miloš Zeman konstatoval, že je velmi rád, že se podařilo dvě české dívky Hanu a Antonii dostat ze zajetí domů. Poděkoval za to turecké humanitární organizaci IHH a naznačil, že se možná sejde s někým ze zachránců, aby díky vyjádřil osobně. Rozhodně se ale prý nesejde s oněmi dívkami, protože ty svým nerozumným jednáním způsobily starosti rodinám i českému státu. A politolog Doležal na Hrad vzkazuje:

"Dvě občanky České republiky se staly obětí zákeřného přepadení a únosu. Není povinností občanů ČR, aby za všech okolností dělali co nejméně starosti českému státu, nýbrž je povinností českého státu, aby se vždycky a za všech okolností staral o své občany, kteří se dostanou do nesnází, aniž by jeho představitelé hloupě mudrovali o tom, zda si za to postižení mohou nebo ne – je navíc zjevné, že obě dívky za to nemohly ani trochu. Protože, jak napsal už Karel Havlíček Borovský, stát je tu pro občany a ne občané pro stát."

Politolog dále konstatuje, že prezident jen předvedl hloubku svého buranství, a vzhledem k tomu, že šlo o projev buranství vůči ženám, je to o to horší. Dívky teď potřebují klid a ten jim prezident svými výroky nedopřává.

Celý komentář Bohumila Doležala:

Hi, girls!

Máme tu vedle sebe dvě zprávy. První je kupodivu dobrá, což v posledních letech není moc časté: v březnu roku 2013 byly v pákistánském Balúčistánu na cestě do Indie uneseny dvě české občanky, Antonie Chrástecká a Hana Humpálová. Za čas už se zdálo, že se po nich slehla zem. A teď se situace změnila, podařilo se je zachránit a už jsou doma.

Pokud jde o jejich kádrový profil, obě jsou studentky Pedagogické fakulty Karlovy univerzity. Jedna se zabývala terapií závislých osob, pracovala na Lince bezpečí a v Dobrovolném centru v Kladně. Druhá byla činná v zařízeních pro pomoc handicapovaným. Cestovaly po klasické trase přes Turecko, Írán a Pákistán do Indie, na základě tehdy platných bezpečnostních doporučení, přičemž přes Balúčistán se pohybovaly s ozbrojeným doprovodem. Tam je taky zajali buď bandité nebo islámští bojovníci (obě kategorie se od sebe obtížně odlišují a navíc se ještě překrývají).

Potud dobrá zpráva. A teď ta špatná. K věci se vyjádřil i prezident republiky Miloš Zeman. A považoval za nutné sdělit: „S děvčaty se určitě nesejdu. Jednala neprozřetelně a udělala starost rodině i českému státu. To není Zikmund a Hanzelka, tedy slavní cestovatelé, to je dvojice dívek, které jednaly velmi neprozřetelně. Neprospěly České republice, protože způsobily starosti sobě, své rodině, svým známým a přátelům a koneckonců i českému státu.“

Nechme stranou fakt, že ani Zikmund a Hanzelka neprospěli svou první slavnou cestou České republice, ale stalinistické Československé republice. Jistě, odjeli ještě před únorem 1948 a jejich další zásluhy nepopírám.

Dvě občanky České republiky se staly obětí zákeřného přepadení a únosu. Není povinností občanů ČR, aby za všech okolností dělali co nejméně starosti českému státu, nýbrž je povinností českého státu, aby se vždycky a za všech okolností staral o své občany, kteří se dostanou do nesnází, aniž by jeho představitelé hloupě mudrovali o tom, zda si za to postižení mohou nebo ne – je navíc zjevné, že obě dívky za to nemohly ani trochu. Protože, jak napsal už Karel Havlíček Borovský, stát je tu pro občany a ne občané pro stát.

Dále: je samozřejmé, že prezident předem ohlásí, s kým se sejde. Je krajně nezvyklé, když předem ohlásí, s kým se nesejde, takových lidí je totiž mnohonásobně víc než těch prvních. Navíc když prezident veřejně oznamuje „s tím a s tím se určitě nesejdu“, ač dotyčný nedal nijak najevo, že by o setkání s ním stál, je to záměrná urážka. Když jde o dvě osoby, které právě prošly nepředstavitelným utrpením, je to projev strašidelného buranství. A když jsou to navíc ženy, je to buranství na kvadrát.

A tím se dostávám k jádru věci: nejde o žádný chvilkový úlet a nejde vůbec jen o prezidenta. T. G. Masaryk se kdysi domníval, že první světová válka byla vlastně světová revoluce, zápas demokracie s teokracií, v níž demokracie nakonec slavně zvítězila. Záhy se ukázalo, že byl příliš velký optimista. Já navrhuji skromnější a zároveň dlouhodobější koncepci revoluce pouze české: to, co u nás po desetiletí a vlastně už po staletí probíhá, je nikdy nekončící zápas demokracie (vlády lidu) s buranokracií, tedy „vládou buranů“. Odehrává se ve spoustě drobných každodenních neokázalých potyček, jednou z nich je i tato. To, co je třeba dnes a denně odvádět, je „Drobná všední politická práce“, jak říkával Masaryk. Občas, například dnes, se zdá, že ve střetnutí demokracie s buranokracií se zdá, že ti druzí vítězí. Výrok pana prezidenta je toho dokladem. To však není žádný důvod skládat ruce do klína.

A na závěr: Obě dívky jsou i teď fyzicky i psychologicky v obtížné situaci a potřebují především klid. Náš prezident se stará, aby ho měly co nejméně. Já si snad zase mohu dovolit malý symbolický vzkaz:

Vítejte doma děvčata! Je fajn, že jste zpátky. A odpusťte nám, prosím, že zatím co jste byla pryč, jsme si z blbosti zvolili takového prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…