Politolog: Konec moci USA, je tu století Číny a Ruska. Bude hůř, boj o přežití

24.08.2017 8:51

Politolog Ondřej Slačálek z Univerzity Karlovy v rozhovoru pro Info.cz prohlásil, že 21. století není stoletím Západu. Půjde o století Číny a prý také Ruska. I proto, že Západ ztrácí svůj vliv, se naši potomci budou mít hůř, než se dnes máme my.

Politolog: Konec moci USA, je tu století Číny a Ruska. Bude hůř, boj o přežití
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Západní střední třída má obavy, protože může počítat s tím, že se může mít hůře než jejich předci.

„Západní střední třída cítí ohromné ohrožení. Jednak ekonomické, protože vstupuje na trh práce první generace, která může důvodně očekávat, že se bude mít hůř než generace jejich rodičů. Každá generace po druhé světové válce mohla očekávat, že se bude mít lépe než generace jejich rodičů. Dnešní generace konfrontovaná s čísly nezaměstnanosti v EU může očekávat, že se bude mít spíš hůře,“ varoval Slačálek.

Vedle toho nám chybí nějaká vize budoucnosti. Jestliže se dnes mladí lidé necítí právě spokojeně, nemají ani naději, že se to změní  k lepšímu. Poslední velká vize budoucnosti – Fukuyamův konec dějin – se nenaplnila a lidé nevědí, co bude dál. Pokud vidí nějakou budoucnost, tak je to budoucnost blížící se ekologické krize, která změní celý svět, ať už se nám to líbí, nebo ne.

Anketa

Co by měla udělat ČSSD v prezidentské volbě?

hlasovalo: 8197 lidí

Celý rozhovor naleznete zde

Když se rozpadl Sovětský svaz, ze Spojených států se stala jediná světová mocnost. Bylo však jen otázkou času, než tohle období skončí. Každá mocnost jednou zeslábne. „Vždycky se nějakým způsobem vyčerpá a její konec znamená nějakou úzkost,‘ konstatoval Slačálek. Na místo Západu nastupují Rusko a Čína, které si, jemně řečeno, zrovna nelámou hlavu s dodržováním lidských práv.  

Slábnutí Západu s sebou nese ještě jeden aspekt. Západní sociální stát je poměrně robustní a v této podobě také neudržitelný. Lidé se budou muset uskromnit. „Samozřejmě, že je to naštve,“ prohlásil Slačálek. Zvlášť, když na Západě vidíme velké sociální rozdíly. Nejbohatší lidé bohatnou, chudí chudnou. A když jim řeknete, aby se ještě uskromnili, rozhodně se jim to nebude líbit.

„Dnešní mladou generaci čeká vážná krize demokracie a možná jí čeká redefinice demokracie, o tom, jaké společenské vrstvy jí mohou nést. Není jedinou možností, že demokracii nesou střední třídy. Možná se bude muset debatovat o tom, jak se změní sociální základ demokracie a jaké typy ekonomických reforem a přerozdělování tu demokracii zachrání,“ vyjádřil svůj názor Slačálek.

Tahle debata se nevede i proto, že sílí nacionalismus. Nacionalismus neříká nic jiného, než že se celý svět topí a my patříme mezi ty vyvolené, kteří budou zachráněni.  Přičemž se nám navíc může zdát, že demokracie je v této situaci až příliš pomalá. Ostatně už i prezident republiky Miloš Zeman podle Slačálka naznačuje, že se blíží náš boj o přežití, což je pro společnost důležitý signál. Uprchlická krize tuhle situaci hodně zdramatizovala a otevřela prostor právě pro výroky podobné těm výrokům prezidenta Zemana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…