Populární mladý umělec: Jsme v prdeli. Musíme si říct, ty vole, už dost...

23.03.2015 9:22

Raper Vladimir 518 (občanským jménem Vladimír Brož) se v rozhovoru pro internetový týdeník Dotyk pustil do rozboru stavu české společnosti a politiky. A není to žádné veselé čtení. Jsme prý dlouhodobě v prdeli.

Populární mladý umělec: Jsme v prdeli. Musíme si říct, ty vole, už dost...
Foto: Karel Bárta
Popisek: Tázající se důchodkyně

„Člověk má chuť začít nadávat, jako to dělají všichni. Jenže pokud začnu nadávat na politiku, tak začnu nadávat na stav týhle společnosti, kterou politika velmi dobře odráží. Jsme ve středu Evropy a jsme moc malí na to, abychom něco příliš ovlivňovali,“ myslí si raper s tím, že středovost je určující.

U nás to dle jeho názoru není ani blbý, ani skvělý, my nejsme ani doprava, ani doleva. Jsme totální střed, šedej průměr. Raper tvrdí, že nám to sice umožňuje velmi dobře přežívat, ale zároveň je to tak neambiciózní, nevýrazné, bez jakéhokoliv pohybu, že jsme z toho frustrovaní. A proto ve společnosti vládne taková nálada.

Na otázku, zda jsme schopni se změnit, raper nenabízí jednoznačnou odpověď. „Ve mně se melou vlny, kdy mám pocit, že jsme schopní to změnit, pak propadám zase skepsi, že je to dlouhodobě v prdeli,“ tvrdí Vladimir 518.

Hovno padá shora

Na vlně optimismu se raper naposledy vezl v roce 2007, když architekt Jan Kaplický a jeho Futur Systems vyhráli soutěž na Národní knihovnu, která měla být postavena v Praze na Letné. O svoje nadšení ale brzo přišel. „Když vyhrál architektonickou soutěž, říkal jsem si: Ty vole, tohle je opravdu symbol, že se napojíme na svět a začne se tu konečně něco dít. O to víc bylo tragický, jak to skončilo. Že hovno padá shora a že prezident je schopnej spustit řetězovou akci protiakce,“ říká Vladimir 518 s narážkou na tehdejšího prezidenta Václava Klause, který se tehdy proti návrhu nové budovy Národní knihovny z dílny Kaplického postavil.

Celý rozhovor k přečtení ZDE

Raper míní, že českou společnost by z letargie mohli vytrhnout mladí lidé. Mezi mladejma lidma by totiž měla vzniknout energie, která řekne: „Ty vole a dost už týhle nudný připosraný přežranosti! Pojďme to rozkopat a začít něco dělat!“ uvádí Vladimir 518 s tím, že v současné době ledy sice nezačínají pukat, ale pozitivní signály, že se jednou něco semele, tu přece jenom jsou. „Mám ale příjemný ozvěny, že se sem tlačí současnej svět. Že lidi ještě mladší než já jsou úplně přirozeně napojený na média zvenku, že jsou navyklý číst anglický weby a už přemejšel trošku jinak. Ale je to dlouhodobej a pomalej proces. Opravdu teď mám zrovna takovou vlnu skepse…“ konstatuje raper.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…