Pořád jen hledám peníze, řekl Andrej Babiš před lidmi. A účtoval s nepřáteli

08.04.2014 11:32

REPORTÁŽ Střet zájmů Andreje Babiše, výběr daní i naše pověst v Evropské unii. O tom všem mluvili kandidáti hnutí ANO do Evropského parlamentu v čele s Pavlem Teličkou. Podle něj jsme mnoho prostředků prošustrovali a nebudeme schopni vyčerpat až 65 miliard korun.

Pořád jen hledám peníze, řekl Andrej Babiš před lidmi. A účtoval s nepřáteli
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Andrej Babiš na besedě s občany v Hradci Králové

Spolu s ním dorazil v pondělí večer do hradeckého Adalbertina kromě Andreje Babiše také diplomat Petr Ježek, podnikatelka Martina Dlabajová a proděkan hradecké univerzity Václav Víška. Před plným sálem mluvili nejen o Unii, ale také zodpovídali otázky přítomných. Těm dali většinu času z dvouhodinového setkání.

Babiš vysvětlil, jak hledá peníze

Andrej Babiš hned v úvodu vysvětlil, jak hledá peníze jako ministr financí. „V rámci své moci se snažím hledat peníze a zjistil jsem, že stát vlastně neví, co je to výkon akcionářských práv. Má vícero firem, které je třeba řídit,“ řekl a podotkl, že se tento rok snaží především bojovat proti podvodům se spotřební daní a DPH. „Hledáme likviditu a výhled rozpočtu na příští rok nevypadá špatně. Snažíme se řešit věci, které jsme slíbili, jako je navýšení důchodů. Podle vzorce to vychází na 150 korun, my se teď bavíme o dvou stovkách, což by mělo na rozpočet dopad sedm a půl miliardy,“ sdělil Babiš a vysloužil si bouřlivý potlesk publika.

Věci se prý sunou kupředu

Zároveň zmínil další opatření, jako zrušení daní pro pracující důchodce a daňovou slevu na další dítě. „Snažíme se plnit náš program. Rozhodování státu je ale strašně zdlouhavé a s obrovskou byrokracií, ale věci se sunou dopředu,“ uvedl Babiš.

Anketa

Který český premiér byl nejlepší?

16%
56%
2%
5%
12%
1%
2%
1%
2%
hlasovalo: 17467 lidí

Do Adalbertina přijel představit kandidáty do Evropského parlamentu. „Postavili jsme kandidátku v čele s Pavlem Teličkou, který má dobré kontakty v Bruselu a zastupoval zájmy různých privátních firem. Pokud bude zastupovat zájmy našeho státu, bude to jen ku prospěchu,“ vysvětlil a dodal, že za Nečasovy vlády jsme se k Evropě chovali nevstřícně.

„Stále jsme ji kritizovali, střídal se Klaus, Schwarzenberg a Nečas, takže jsem tam byli k posměchu. Jsme nejhorší v čerpání dotací. V loňském roce státy nevyčerpaly na šestnáct miliard, z toho Česká republika deset miliard. Zažili jsme spoustu afér, nekomunikovali jsme a je potřeba říct, že jsme součástí Evropy,“ tvrdil Babiš na pódiu.

Na přijetí eura nejsme připraveni

Zmínil také negativní dopady Evrpské unie, které je nutno napravit. „Evropa má více negativ z titulu různých koncepcí, obnovitelných zdrojů či emisí. Má negativní dopad na náš průmysl. Naivně jsme si mysleli, že můžeme do Evropy dovážet potravinářské výrobky, ale zjistili jsme, že je trh jednosměrný,“ sdělil s tím, že je třeba více komunikovat. Dodal také, že nejsme na přijetí eura připraveni.

Slovo si následně vzala jednička na kandidátce ANO, bývalý eurokomisař Pavel Telička. „Představte si, kdybychom použili nevyčerpané miliardy lépe a efektivněji, nahradily by výdaje ve státním rozpočtu a zbylé peníze jsme mohli použít třeba na sociální účely, důchody a podobně. Je trestuhodné nevyužít šedesát pět miliard a je to volající do nebe,“ řekl Telička.

Podlě nej jsou na kandidátce lidé, kteří se dlouhodobě zabývají problematikou Evropské unie a tento tým je schopen nastavit si a naplňovat priority. Další čas už patřil pouze dotazům veřejnosti a nebylo jich málo. „Omezuje nás byrokracie Unie ve firmě, kde pracuji, zabýváme se montáží potrubí. Podstrkují manuál o sto stranách, jak se manipuluje s žebříkem. V čem bude spočívat vaše pomoc?“ ptal se muž v publiku.

Nikdo nemůže zpochybňovat holokaust a nejrůznější zvěrstva

Podle Teličky je třeba podrobit normy zkoumání, zda jsou efektivní, případně ze zbytečné administrativní zátěže vynechat malé a střední podniky.

Další dotaz se týkal vyjádření ministryně Válkové o protektorátu. Posluchač v důchodovém věku chtěl vědět, zda byl podle názorů kandidátů v roce 1945  až 1946 uplatněn princip kolektivní viny. „Nikdo nemůže zpochybňovat, co a kdo rozpoutal druhou světovou válku. Nikdo nemůže zpochybnit, že desítky milionů životů mají na svědomí ti, kteří válku rozpoutali. Nikdo nemůže zpochobynit holokaust a nejrůznější zvěrstva,“ řekl k tomu mimo jiné Pavel Telička.

Babiš: Nejsem politik, ale rozhořčený občan

Odpovědi se ujal také Andrej Babiš: „Já stále tvrdím, že nejsem politik, ale rozhořčený občan. Nechci se k tomu vyjadřovat, já pracuji na Ministerstvu financí, mám sehnat ty důchody a postavit dálnice. Cokoliv řeknu, je použito proti mně. My dnes nemáme opozici a koalici, protože všichni kritizují mě. Já jsem ten nejhorší, mám střet zájmů a všechno, takže já jsem tam vystoupil na tiskové konferenci, protože znám lidi, kteří dělali tento rozhovor a nechci to více komentovat. Doufám, že mě budou lidé hodnotit podle toho, co mám za sebou a já stále jen přemýšlím, kde sehnat ty peníze,“ odpověděl Babiš.  A následoval hlasitý potlesk.

Fotogalerie z akce

Kellerův negativní přístup

Došlo také na dotaz ohledně nové obchodní smlouvy mezi USA a Evropskou unií, kvůli níž by se kromě jiného do Evropy hrnuly další potravinové výrobky. Podle Petra Ježka, dvojky na kandidátce do tamního parlamentu, budeme mít takovou sílu, jak budeme schopnit v Bruselu pracovat, máme své zástupce. „Dohoda bude výhodnější než ta současná a jde o velkou šanci, jak stimulovat ekonomiku. Půjde o největší oboustrannou smlouvu v dějinách a pokud by byla v České republice realizována v maximální míře, přinesla by zvýšení hrubého domácího produktu o dvě a půl procenta a růst mezd o dvě procenta,“ sdělil Ježek.

Pavel Telička zase ručil za tým, který bude hájit zájmy země. „Umíme rozpoznat, co je v našem zájmu, co je potřeba posunout jiným směrem a naopak obráceně nemá cenu okopávat Unii kotníky kverulanty a vyčleňovat se z rozhodovacího mechanismu a místností. Pro mě pozitiva výrazně převažují nad negativy. My jsme za vše spoluzodpovědní, máme své europoslance,“ řekl Telička. Dodal také, že negativní přístup, jaký ukazuje sociolog Jan Keller (kandidát za ČSSD), není vhodný. „Když návrh obsahuje něco špatně, je špatné ho shodit jako negativní celý. My se na to díváme opačně. Jak můžeme posunout celou věc v rámci jednání?“ ptal se Telička.

Poslední šance, jak se vyhrabat z problémů

Z řad hlediště nechyběly ani obdivuhodné komentáře. „Ztotožnuji se s tím, co říká Babiš. Všechno se obrátí proti hnutí ANO, nejen opozice, ale kdejaký redaktor i televize jsou zaměřeni na zpochybňování všech různých opatření a hledají v prkotinách problémy, které by odvedly pozornost od toho, co se částečně daří nebo chce udělat. Jsem z toho zklamaný a chci ANO podpořit, nenechte se odradit. Považuji vaši činnost za jednu z posledních šancí, jak se z těchto problémů vybabrat,“ zaznělo od muže, který dostal mikrofon. Hlediště mu bouřlivě zatleskalo.

Pavel Telička za taková slova poděkoval: „Ten tlak není jednoduchý, když vezmeme v úvahu, že nebyl důvod, abychom opouštěli své podnikání, svá místa a vlastně ztratili veškeré soukromí. Čelíme útokům, aniž by problému útočníci rozuměli. Taková síla a podpora nás povzbudí a potěší,“ odpověděl Telička.

Další podporu dostal od jiného posluchače Andrej Babiš, tentokrát v mediálním boji mezi ním a Miroslavem Kalouskem. „Zdá se mi, že tento souboj rozhodne o úspěchu. Přeji, abyste tuhle mediální válku vyhrál.“ Podle Babiše se teď ale Kalousek odmlčel. „Teď na mě útočí jiní,“ řekl s úsměvem.

Podnikatelka Martina Dlabajová sdělila, že bychom  měli vědět, jaké potřeby a požadavky mají lidé i podnikatelé a co chtějí od Evropské unie. „Je třeba naslouchat problémům, umět o nich diskutovat a dobře zpracovat agendu v České republice,“ vysvětlila Dlabajová, která se dlouhodobě zabývá právě Unií a na kadidátce ANO má číslo 4.

Dotace pro zemědělce

Nechyběl ani dotaz na dotace pro zemědělce, posluchače v publiku zajímalo, co budou kandidáti dělat s rozdíly mezi výší dotací pro zemědělce v první patnáctce zemí EU (takzvaná E15, pozn. red.) a dvanácti státy, které se připojily později (takzvaná E12, pozn. red.).

Podle Petra Ježka k tomu pomůže právě chystaná dohoda mezi USA  a Unií. „Některé státy podporují své zemědělce navíc z vlastního rozpoču a tím získávají výhody. Je potřeba eliminovat nebo nastavit podobnou hladinu těchto dotací,“ uvedl.

Kritika EU

Objevila se také kritika Evropské unie. „Unie už dnes není taková, jaká bývala za našeho vstupu. Zdá se mi, jakoby se vršek odtrhnul a šťourá se do věcí, do kterých nemá. Má to i negativní dopady, přistěhovalectví, zájmové skupiny, demografický vývoj. Ptám se, co uděláte pro naše děti?“ zazněl jeden z posledních dotazů.

Na to Pavel Telička tvrdil, že EU není „ta ona“, ale jsme to my s našimi zástupci v jejích řadách a je to na nich. Václav Víška, proděkan hradecké univerzity, řekl, že je potřeba podporovat různé programy pro děti: „Podpora aktivit, jako výměna studentů nebo akce proletět se v dopravním prostředku a podobně, je velmi důležitá a všechny bychom je mohli podpořit z dotací. Jen je třeba vědět, jak je napsat a koho se zeptat,“ uvedl Víška.

Podle Martiny Dlabajové je třeba zaměřit se hlavně na kvalitní vzdělání budoucích generací, které bychom měli připravovat podle situace na trhu práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…