Poradci na ministerstvu Marksové pracovali pro firmu, která dostala půlmilionovou zakázku

10.05.2014 8:16

KAUZA Půlmilionová objednávka poradenství v oblasti informačních systémů. Byla hodně rychle upečena na Ministerstvu práce a sociálních věcí, navíc ji dostala společnost Apogeo Esteem. Právě pro ni nicméně dříve pracovali dva současní poradci resortu Michaely Marksové - Tominové. Podle ministerstva však o žádný střet zájmů nejde.

Poradci na ministerstvu Marksové pracovali pro firmu, která dostala půlmilionovou zakázku
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Michaela Marksová na snímku uprostřed

Konzultace a zpracování doporučení dalších nezbytných aktivit informačních systémů Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Tak zněl požadavek na rozpočtový výdaj 580 800 korun pro pražskou firmu Apogeo Esteem. A právě pod touto objednávkou zmíněného ministerstva se ukrývá hned několik otazníků. Hlavní roli v tom všem hrají poradci nové ministryně ČSSD Michaely Marksové- Tominové.

Co se týče poradců

Právě nedávno odbilo sto dnů hájení nových ministrů. ParlamentnímListům.cz se však s předstihem dostaly do rukou dost zajímavé dokumenty ohledně objednávky konzultací a zpracování odborných posouzení v oblasti informačních systémů. Půlmilionovou zakázku dostala firma Apogeo Esteem za dost podivných okolností. Pojďme je rozebrat. Asi nejvíce do očí bijící je fakt, že pro společnost Apogeo Esteem dříve pracovali současní poradci ministerstva Jan Vojtěch Binder a Robert Baxa. Ostatně první jmenovaný je asistentem poslance KDU – ČSL Jana Bartoška a před volbami do Poslanecké sněmovny dával najevo, že bojuje za ukončení bezpráví a rozkrádání na MPSV.

„O střet zájmů nejde. Poradci nikdy ve znaleckém ústavu Apogeo Esteem a.s. zaměstnáni nebyli. Poradce ministryně Robert Baxa je uznávaný odborník s ohledem na jeho erudici a spojení komplexních znalostí IT s právními vědomostmi a dlouholetou praxí v oblasti strategie a realizace IT, včetně zkušeností s projektovým řízením obtížných a časově náročných projektů. Poradce náměstkyně pro informační technologie Jan Vojtěch Binder působí dlouhodobě na trhu jako nezávislý odborník, konzultant a expert pro danou oblast IT a spolupracuje s různými subjekty, včetně veřejné správy, soudu, Policie ČR a podobně,“ napsal tiskový mluvčí MPSV Petr Habáň.

Co řekl Binder?

Internetové stránky Apogeo Esteem sice nejsou s tvrzením v rozporu, ale jasně ukazují, že zmínění dva odborníci pro společnost pracovali. Ze začátku roku 2013 pochází zpráva, že ve studiu ČT 24 na ICT téma pohovořil J. V. Binder, expert znaleckého ústavu Apogeo Esteem. V roce 2011 se v E15 psalo, že Binder působí ve zmiňované společnosti jako bezpečnostní expert a znalec. Ostatně, když firma Apogeo Esteem v témže roce pořádala workshop, prováděli jej konzultanti Binder, ale i Robert Baxa.

„Za střet zájmů to nepovažuji. Pracoval jsem pro ně na živnosťák. Skutečně jsme ani já, ani Robert Baxa, nikdy nebyli zaměstnanci Apogea Esteem. Jako samostatně působící osoby na ICT trhu jsme mimo jiné měli smlouvu s touto firmou a občas jsme pro ni něco dělali. Robert, pokud vím, narozdíl ode mě, nic úplatného. Já s nimi přeci jen pár nějakých zakázek měl. Když nějakého dodavatele znáte a máte ho vyzkoušeného, sáhnete samozřejmě po tom, co je vyzkoušené. Na ministerstvu navíc ležela nabídka nezávisle na nás a ono ji využilo. Čelili jsme osočením, že jsme byli zhotoviteli toho posudku, ale to jsme rozhodně nebyli. Vyjma nějaké souhrnné zprávy jsem ho ani nečetl, je to obsažné dílo. Ze zprávy vyplývá, že se našly nedostatky v plnění stávajících dodavatelů ministerstva, což vyvolalo slevu. Státu nevznikla žádná škoda. Naopak, stát už to má několikrát zpátky,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Jan Vojtěch Binder s tím, že musel být vybrán nový subjekt, který neměl žádnou vazbu na MPSV.

Výjimka ze zákona

V tiskové zprávě Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) z konce února si náměstkyně ministryně pro informační technologie Iva Merhautová postěžovala na minulá vedení úseku informačních a komunikačních technologií a nepořádek ve smluvních vztazích, který zdědila. „Ministerstvo bude postupovat maximálně transparentně. Již nyní je ale zřejmé, že v důsledku nečinnosti předchozích vedení resortu bude muset žádat MPSV při zadávání veřejných zakázek, alespoň na přechodnou dobu, o výjimku ze zákona o zadávání veřejných zakázek. Nyní jsme ve stádiu seznamování se se situací a úvodní posouzení budu mít k dispozici do konce března,“ sdělila.

Pražská společnost Apogeo Esteem nabídla konzultace a zpracování odborných posouzení už počátkem února a náměstkyně Merhautová následně zažádala o schválení žádosti objednávky ve výši 480 000 korun pro Apogeo Esteem v režimu naléhavé objednávky externích poradenských služeb. „Je nezbytné okamžité nezávislé prověření stavu mimo okruh stávajících dodavatelů a je potřebné okamžitě konat, a to, s ohledem na předpokládané lhůty, vylučuje použití standardního výběru dodavatele,“ zdůvodnila náměstkyně. MPSV objednávku, nicméně na 580 000 korun, schválilo a vystavilo až o měsíc a půl později. Nasnadě jsou otázky, co se dělo do té doby? S jakým pověřením firma Apogeo Esteem začala pracovat a měla podepsanou mlčenlivost, jak je v těchto případech zvykem? Měla totiž prozkoumat smlouvy a zadání k zakázkám v řádu desítek až stovek milionů korun.

Odpovědi z ministerstva

Tiskový mluvčí ministerstva Petr Habáň si s otázkami ParlamentníchListů.cz poradil velmi rychle. MPSV zahájilo spolupráci s Apogeo Esteem podle jeho odpovědi počátkem února a spolupráce nastala v jeho průběhu.

„Znalecký ústav Apogeo Esteem učinil Ministerstvu práce a sociálních ČR nabídku konzultací a zpracování odborných posouzení. Již první seznámení s aktuální situací na MPSV při přebírání funkce náměstka pro IT od Ing. Olega Blaška novou náměstkyní ministryně Ing. Ivou Merhautovou počátkem února ukázalo celou řadu technických a bezpečnostních rizik, včetně smluvních nedostatků, a bylo nezbytné okamžitě konat. Vzhledem k tomu, že bylo zjištěno, že tento znalecký ústav Apogeo Esteem  je zapsán v rejstříku znaleckých společností a registrován Ministerstvem spravedlnosti ČR a bylo ověřeno, že v oblasti kybernetiky jde o jeden ze čtyř působících znaleckých ústavů v České republice, kromě dalších šesti vysokých škol, bylo rozhodnuto v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek a také v souladu s vnitřními předpisy MPSV tuto nabídku realizovat. Uvedený znalecký ústav je dle dostupných informací zaměřený na státní a veřejnou správu, protože v minulosti realizoval zakázky na Ministerstvu vnitra ČR, na Ministerstvu dopravy ČR a podobně a není spojen s osobami a společnostmi v minulosti působícími na MPSV, jejichž činnost měla být prověřována,“ sdělil Habáň, proč byla vybrána zrovna tato společnost.

K pochybnostem o podepsání dohody o mlčenlivosti v IT, tedy NDA, vysvětlil: „Na základě informací paní náměstkyně Ivy Merhautové diskutovaných s paní ministryní Michaelou Marksovou o prvních zjištěních při přebírání funkce náměstkyně pro IT byl užit režim naléhavé objednávky externích poradenských služeb v souladu se zásadami pro zadávání veřejných zakázek, uzavírání smluv a používání přímých objednávek na MPSV ve smyslu zákona o veřejných zakázkách. Zástupci znaleckého ústavu měli podepsánu mlčenlivost (tzv. NDA) dnem zahájení seznamování s materiály a dokumenty MPSV.“

Nikdo se nevyzná

A požádala náměstkyně ministryně Iva Merhautová o výjimku ze zákona o zadávání veřejných zakázek, jak předeslala? „Ne, čekalo se na výsledky expertního posouzení, se kterým byla veřejnost seznámena na tiskové konferenci  15. 4. 2014. Výjimka se týká IT služeb, které již dnes MPSV nemá pokryté platnou smlouvou nebo jejich platnost v nejbližší době vyprší. Vše bude v režimu zákona o zadávání veřejných zakázek, na nezbytně nutnou dobu do ukončení řádných zadávacích řízení, pravděpodobně v režimu jednacího řízení,“ doplnil Habáň.

O dost utajené a neprůstřelné profesi odborníků na informační technologie vtipnou formou vypráví televizní seriál Ajťáci. Ohledně informačních technologií na státních úřadech je to opravdu dost složité. Nikdo z úředníků jim moc nerozumí, a proto se spoléhají na externí odborníky více než na ty vlastní. Nicmén, i z výše popsaného je zřejmé, že nikdo nemůže zaručit, jestli se v některých případech nehraje malá domů. Ostatně v prvním nástřelu rozpočtu navrhuje ministr financí Andrej Babiš snížit o polovinu, tedy o více než 300 miliónů korun, právě výdaje úřadů na externí poradenské, konzultační a právní služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…