Porošenko hrozil z televize kvůli protestům horníků. Přijdou prý tvrdé tresty

25.04.2015 16:49

Ukrajinský prezident Petro Porošenko varoval tamní oligarchy, aby přestali nadřazovat své soukromé zájmy nad státní. Pokud prý nadále budou bojovat proti vládě, stihne je trest.

Porošenko hrozil z televize kvůli protestům horníků. Přijdou prý tvrdé tresty
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Učinil tak v reakci na středeční protesty horníků v Kyjevě, které podle jeho názoru byly organizovány Rinatem Achmetovem, známým vlivným miliardářem z Doněcka, považovaným za oligarchu bohatého regionu na východě země.

Prezident Porošenko obvinil oligarchy, že zneužívají práva lidí na protest. „Oligarchové, kteří plánují tlačit na vládu pomocí umělých protestů, budou potrestáni,“ pohrozil prezident v pátečním projevu ve státní televizi.

Achmetov, jehož jmění se odhaduje na 7,7 miliardy dolarů, byl nejvýznačnějším podporovatelem exprezidenta Janukovyče, který v loňském roce uprchl do Ruska. Jeho továrny a doly se nacházejí na Donbase, který je již rok zkoušen válečnými operacemi. Achmetov sám se snaží vyvažovat, aby neztratil podporu lidí v regionu, ale zároveň si nenahněval kyjevskou vládu.

Celý text v angličtině ZDE

Prezident Porošenko svého soka nejmenoval, ale hovořil o tom, že „horníci mají bezesporu právo na protest, ale můžeme hnát k zodpovědnosti podvodníky, kteří jich využívají,“ pronesl Porošenko. Již den předtím jeden koaliční poslanec navrhl, aby ten, kdo si bude „najímat“ protestující, byl potrestán až osmi lety vězení. Návrh však doposud projednává parlament. Další z koaličních poslanců, bývalý novinář Mustafa Nayem, navíc zveřejnil dokument, který prý dokazuje záměr Achmetova organizovat demonstrace kvůli tlaku na vládu.

„Dovedeme se s tím vypořádat. Už jsme to dokázali v obchodu s ropou a zemním plynem,“ uvedl prezident Porošenko. Připomněl tím, jak parlament prosadil omezení aktivit dalšího oligarchy, Ihora Kolomojského z Dněpropetrovska. Ten dlouhé roky ovládal ukrajinskou energetiku, než v březnu poslanci schválili zákony, které jeho moc omezily.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…