Porošenko má velké problémy. Na jeho průšvihy upozorňují i ukrajinská média

04.04.2016 13:35

Deník Kyiv Post ve svém dnešním textu vznáší velmi vážná obvinění na adresu prezidenta země Petra Porošenka. Vychází přitom z uniklých dokumentů právnické společnosti Mossack Fonseca, která zařizovala převedení jeho majetku na Britské Panenské ostrovy.

Porošenko má velké problémy. Na jeho průšvihy upozorňují i ukrajinská média
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Porošenko se tak hodlal před dvěma lety vyhnout placení daní ve své zemi, která se navíc v té době nacházela uprostřed konfliktu s Ruskem. Vedle toho chtěl prostřednictvím pochybných machinací skrýt své vlastnictví čokoládového koncernu Rošen. Jak uvádí Kyiv Post, Porošenko tak lhal veřejnosti, když slíbil prodej svého čokoládového koncernu. Podle ukrajinského deníku je rovněž alarmující, že se prezident v době války s Ruskem staral více o svůj majetek než o válkou zkoušenou Ukrajinu.

Porošenkovi finanční poradci tvrdí, že uskutečnění celé operace mělo za cíl pouze zatraktivnit čokoládovny Rošen před jejich prodejem. Ukrajinská veřejnost, stejně jako média, však tímto vysvětlením příliš spokojena není. „Porošenko tak totiž mohl ušetřit miliony dolarů, které by jinak musel zaplatit prostřednictvím daní na Ukrajině,“ píše Kyiv Post a upozorňuje na paradoxní situaci, kdy současná vláda v zemi bojuje proti daňovým rájům, kvůli kterým země údajně přichází každý rok o více než jedenáct miliard dolarů.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Kyiv Post dochází k závěru, že Porošenko tak nejspíš porušil zákon hned dvakrát. Předně založil společnost ve funkci prezidenta a za druhé tento svůj krok nenahlásil příslušným úřadům. „Jde o velký problém, protože Porošenko se tak dopustil střetu zájmů a porušil tak ústavu, která zakazuje prezidentovi podnikat. Pokud byla založena soukromá společnost, tak se prezident aktivně podílel na podnikání. Jde o zcela jasné porušení zákona,“ cituje deník vyjádření výkonného ředitele ukrajinské pobočky Transparency International Alexeje Chmaryho.

Jak se podařilo zjistit Kyiv Post, zmínka o založení nové společnosti chybí také v letošním prezidentově prohlášení o příjmech. „Hlavním účelem převodu majetku na Britské Panenské ostrovy je obecně úspora na daních. Zdejší platné zákony jsou v otázce správy aktiv značně flexibilní a registrace obchodních společností probíhá při zachování maximální důvěryhodnosti a minimálním zdanění,“ tvrdí jeden z partnerů kyjevské pobočky mezinárodní advokátní kanceláře CMS Cameron McKenna Daniel Biľak.

Registraci své společnosti si Porošenko prostřednictvím svých finančních poradců vyřizoval na přelomu července a srpna 2014, kdy se celá země obávala invaze ruských vojsk. Ve druhé polovině srpna 2014 utrpěla ukrajinská armáda zdrcující porážku u Ilovajsku. „Bylo morální povinností prezidenta nařídit svým poradcům, aby se nyní jeho firmou nezabývali, protože jsou teď mnohem důležitější věci k řešení. To však neudělal a dopustil se tak navíc nemorálního skutku,“ cituje ukrajinský deník názor Chmaryho z AI.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…